Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v USA nařídil KLDR zaplatit za umučení Warmbiera (†22), částka je astronomická

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soud ve Spojených státech dnes nařídil Severní Koreji, aby zaplatila za mučení a smrt amerického studenta jeho rodičům odškodnění ve výši 501 milionů dolarů (11,4 miliardy Kč). Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Otto Warmbier zemřel loni krátce po propuštění ze severokorejského zajetí. Žalobu na Pchjongjang za "brutální mučení a vraždu" podali Warmbierovi v dubnu.

Remember Otto #Warmbier?Trump said he was HONOURED to shake Kim Jong Un's handOtto Warmbier, a college student jailed in NK for stealing a poster. Here, he begs for forgiveness.When Kim returned Otto to the U.S., he was deaf, blind, and died within days.#TrumpKimSummit pic.twitter.com/7G2q4C6QQb

— ΛᄂIПΛ (@Alina__IV) 12. června 2018

Warmbier byl v Severní Koreji držen 17 měsíců. Byl odsouzen k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu v hotelu, kde byl ubytován. Režim ho v červnu loňského roku propustil, domů se ale mladík vrátil v kómatu a následně zemřel. Bylo mu 22 let. KLDR popřela, že by byl Warmbier mučen.

Jak připomněla agentura AP, rozsudek je spíše symbolickým vítězstvím. Prozatím totiž neexistuje mechanismus, který by Severní Koreu k platbě donutil.

Témata:  Severní Korea USA EuroZprávy.cz Otto Warmbier

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy