Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sicílii zasáhlo zemětřesení. Lidé utekli z domů, desítky zraněných

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zemětřesení o síle 4,8 stupně dnes časně ráno postihlo oblast ležící severně od sicilského města Katánie na svazích Etny. Otřesy způsobily menší materiální škody a vyžádaly si asi tři desítky zraněných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Zemětřesení nastalo asi 20 minut po třetí hodině ranní, což hodně lidí přimělo k tomu, že utekli z domů a strávili zbytek noci v autech. Televizní záběry ukázaly poškozené staré budovy ve městech Santa Venerina a Zafferana Etnea.

Asi 30 lidí utrpělo zranění, hlavně od padajícího zdiva, když prchali ze svých domovů. Sanitky odvezly desítku lidí do nemocnice, o další se postarali přátelé a příbuzní. Nikdo nebyl vážně zraněn.

Major damage in #Catania, #Sicily, #Italy after the #earthquake with a magnitude 4.9 on the Richter scale this morning 26th December.... Report: Aci Sant'Antonio e Zafferana via Terremoto In Tempo Reale #severeweather #EtnaVolcano pic.twitter.com/I06gxLPB3O

— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) 26. prosince 2018

Otřesy následovaly dva dny poté, co se z vulkánu Etna v pondělí vyvalil hustý oblak popílku, jenž načas zastavil dopravu na letišti v Katánii. To leží asi 60 kilometrů od Etny.

Hora, která je vysoká přes 3000 metrů, rovněž vychrlila ohnivě rudý proud lávy, jenž byl jasně viditelný proti noční obloze. Podle expertů zaznamenaly přístroje tento týden na svazích sopky více než 100 menších otřesů. Až dosud měl nejsilnější z nich sílu 4,3 stupně.

Témata:  zemětřesení v Itálii Sicílie zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy