Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nečekaně navštívil americké vojáky v Iráku, vzal s sebou i manželku

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií dnes nečekaně přiletěli do Iráku, aby poděkovali americkým vojákům, kteří tam slouží. Informovaly o tom světové agentury. Během návštěvy Trump znovu obhajoval své rozhodnutí o stažení amerických vojáků ze Sýrie.

Jak uvedl Bílý dům ve svém prohlášení, prezidentský pár odcestoval na neohlášenou návštěvu "pozdě během vánoční noci", aby poděkoval vojákům za "jejich službu, úspěch a oběti". Podle agentury Reuters Trump během cesty řekl, že stažení vojáků z Iráku nemá v plánu. Tamní základna by totiž podle něj mohla být stále použita v případě, že bude třeba něco podniknout v Sýrii. Pokud to bude potřeba, Američané mohou na Islámský stát zaútočit "tak rychle a tak tvrdě", že "nebudou vědět, co se sakra děje", řekl Trump novinářům.

Odchod amerických sil ze Sýrie oznámil prezident minulý týden ve středu s odůvodněním, že Islámský stát je tam už poražen. V reakci na toto rozhodnutí rezignoval ministr obrany James Mattis. Trumpův krok šokoval i některé americké zákonodárce a spojence. Mnozí ho označili za zradu syrských Kurdů. Francie v reakci na Trumpovo rozhodnutí uvedla, že hodlá v Sýrii vojensky působit i nadále a že Islámský stát byl sice oslaben, ale že je v Sýrii stále přítomen.

President Trump and the First Lady traveled to Iraq late on Christmas night to visit with our troops and Senior Military leadership to thank them for their service, their success, and their sacrifice and to wish them a Merry Christmas. pic.twitter.com/s2hntnRwpw

— Sarah Sanders (@PressSec) 26. prosince 2018

Jak Trump nyní popsal, svým poradcům již dříve řekl, že chce ze Sýrie odejít, oni ho ale přesvědčili, aby tam Američané ještě zůstali. Nakonec ale stejně rozhodl o stažení asi 2000 vojáků. "Myslím, že spousta lidí začne přemýšlet jako já. Je načase začít používat hlavu," řekl Trump novinářům na základně západně od Bagdádu, kde spolu s manželkou strávili tři hodiny s americkými vojáky.

Prezident během návštěvy Iráku uvedl, že američtí vojáci sloužící v sousední Sýrii se mohou vrátit domů díky vojenským úspěchům v boji proti radikálům z Islámského státu. Americká přítomnost v zemi podle něj nikdy nebyla "časově neomezená". Jak dodal, Turecko již souhlasilo, že zlikviduje zbývající islamisty v zemi.

Během první Trumpovy cesty do neklidného regionu se prezident nechal slyšet, že měl větší strach o lidi, kteří ho doprovázeli, než o sebe. Jedenáctihodinový let se odehrál v potemnělém letounu Air Force One, který měl zhasnutá světla. Letadlo doprovázely vojenské stíhačky. Trump uvedl, že nic podobného nikdy neviděl.

Při cestě zpět do USA se má Donald Trump ještě zastavit na americké základně Ramstein v Německu, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Donald Trump U.S. ARMY Irák USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.