Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci zvažují zavedení "mešitové daně" pro muslimy

islám
islám
Foto: Pixabay

Někteří němečtí zákonodárci uvažují o zavedení daně pro praktikující muslimy. Díky tomuto opatření by se podle představ navrhovatelů měly mešity stát nezávislé na cizích donorech. U praktikujících křesťanů v zemi funguje tento princip už od roku 1919.

Zákonodárci z německé vládní koalice uvažují o zavedení „mešitové daně“, která by byla obdobou daně církevní. V Německu je církevní daň vybírána od praktikujících katolíků i protestantů. Z nashromážděných peněz jsou pak financovány církevní aktivity.

Církevní daň je dnes stanovena zhruba na 9 % z příjmu jednotlivce, pokud dosahuje více než státem garantovaného minima. V roce 2016 takto němečtí věřící státu odvedli více jak 11,5 miliard eur. Peníze totiž vybírá ministerstvo financí, které je pak církvím rozděluje a ponechává si 3% z částky.

Thorsten Frei, z křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové, považuje zavedení takové daně za „důležitý krok“. Pro německý deník Die Welt řekl, že by pomohl „islámu v Německu zbavit se závislosti na cizích státech.“ S tím souhlasí i sociální demokrat Burkhard Lischka (SPD), podle kterého je to téma „hodné diskuse.“

V současnosti totiž německé mešity do značné míry závisí na poskytnuté finanční pomoci. Ta často pochází od zahraničních organizací a vlád a panují obavy, že někteří cizí aktéři takto šíří fundamentalistický výklad islámu. Podle stanice Deutsche Welle (DW) je jednou z problematických organizací Turecko-islámská unie pro náboženské záležitost (DITIB), která je napojena na tureckou vládu. Podle informací listu The Economist provozovala tato organizace v roce 2016 po celém Německu asi 900 mešit.

Oficiální údaje odhadují, že dnes v zemi žije 4,4, až 4,7 milionů muslimů. Ne všichni však musí být praktikující věřící. Údaje totiž pracují s počty lidí v muslimských rodinách, jejich vztah k náboženství již dále nespecifikují.

Seyran Ates, německá právnička kurdského původu, zavedení daně také podporuje. Ates založila v minulém roce v Berlíně liberální Ibn Ruschd - Goethovu mešitu, ve které se spolu modlí ženy i muži pohromadě. Ona sama dlouhodobě kritizuje konzervativní část muslimské komunity a dožaduje se rovných práv pro muslimské ženy. Islám v Německu je podle ní „velmi ovlivňován (aktéry) z cizích zemí.“ Místní muslimové se podle ní proto „musí začít starat o své vlastní náboženství sami“.

Témata:  Německo Berlín Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy