Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihu Španělska přistála loď s 311 africkými uprchlíky, někteří začali zpívat

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Do jihošpanělského přístavu u města Algeciras dnes ráno dorazila loď nevládní organizace Open Arms se třemi stovkami migrantů. Na moři strávili týden poté, co je záchranáři vylovili ze třech člunů nedaleko libyjských břehů. Loď odmítly přijmout nejbližší evropské země Itálie a Malta. Třetina z migrantů na lodi je ze Somálska, ostatní jsou z dalších afrických zemí, uvedla španělská média.

"Jsou velmi spokojení, někteří začali zpívat," popsal jeden z členů posádky příjezd lodi do přístavu za mlhavého a chladného počasí místním médiím.

Dodal, že doufá v rychlé vylodění, mezi asi 311 migranty je totiž podle něj také 139 nezletilých a 70 žen. Podle španělské vlády bude běžencům nejprve jako obvykle poskytnuta lékařská péče a poté budou identifikováni a registrováni.

Buenos días, el #OpenArms ya en la bahía se dirige al punto de atraque, del único puerto seguro disponible en el Mediterráneo. Misión cumplida. pic.twitter.com/L6nw1FXlB2

— Oscar Camps (@campsoscar) 28. prosince 2018

Stovka z migrantů na lodi podle médií pochází ze Somálska. Ostatní jsou z dalších afrických zemí, mimo jiné Nigérie, Mali či Súdánu. Není mezi nimi žena, která krátce po nalodění porodila a kterou i s dítětem přepravil už několik hodin po nalodění vrtulník na Maltu. Chybí také čtrnáctiletý chlapec, který cestoval bez rodičů a jehož vrtulníkem odvezla už dříve italská pobřežní stráž, protože měl vážnou infekci. Stav ostatních migrantů je dobrý, uvedl dnes deník El Periódico.

Běženci vypluli před týdnem z Libye, kde mnozí z nich zažili vydírání a mučení. "Pašeráci se mnou nezacházeli jako s člověkem, vyhrožovali mi, že mě zabijou, když nezavolám rodině o další peníze," vzpomněla šestnáctiletá dívka Ashwaak, jejíž rodina zemřela podle ní při teroristickém atentátu v Mogadišu. "Chtěla bych studovat, abych měla nějakou budoucnost, ale také chci pomoci ostatním a varovat je, aby nejezdili do Libye, není to bezpečné místo," dodala Ashawaak.

Španělská vláda přijala loď organizace Open Arms poté, co ji odmítly vpustit do svých přístavů Itálie a Malta. Ty odmítají od letoška lodě nevládních organizací s migranty, protože chtějí, aby se na přijímání běženců podílely i další země EU. Italská vláda se rovněž takto snaží snížit masový příliv migrantů z Afriky, její ministr vnitra Matteo Salvini viní nevládní organizace, že naloďování migrantů u pobřeží Libye nahrávají pašerákům a nelegální migraci.

Od začátku roku zemřelo při cestě přes Středozemní moře do Evropy podle Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM) na 1300 běženců. Migranti utíkají z Afriky před násilím a chudobou ve svých zemích.

V posledních několika letech zažívaly největší příliv migrantů z Afriky a Blízkého východu Itálie a Řecko, letos připlulo nejvíce běženců touto cestou do Španělska (na 56.000). Dalších asi sedm tisíc migrantů přišlo do Španělska přes jeho enklávy v Africe Ceuta a Mellila.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy