Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němku obžalovali z válečného zločinu. Přidala se k IS a s manželem zotročila a zabila dívku (†5)

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Sedmadvacetiletou Němku, která se v Iráku přidala k teroristické organizaci Islámský stát (IS), obžalovalo německé generální státní zastupitelství z válečného zločinu. Jennifer W. a její manžel podle něj na Blízkém východě zotročili pětiletou dívku a následně ji zabili. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Podle generálního státního zastupitelství v Karlsruhe, které má na starosti mimo jiné vyšetřování terorismu, je Němka "dostatečně podezřelá", že z nízkých pohnutek zabila člověka, a dopustila se tím válečného zločinu.

Mladá žena se podle generální prokuratury v Iráku zdržovala od září 2014. V létě roku 2015 si údajně spolu se svým manželem koupila malou dívku a zotročili ji. Když dítě onemocnělo a pomočilo se kvůli tomu v posteli, přivázal jej muž před domem a nechal na slunci umřít žízní. "Obžalovaná svému muži v jednání nezabránila a k záchraně dívky nic nepodnikla," uvedli v prohlášení vyšetřovatelé.

Jennifer W. v Iráku sloužila islamistům coby "mravnostní policistka". V Mosulu a ve Fallúdži údajně dohlížela na to, aby jiné ženy dodržovaly pravidla chování a odívání, která vyžadovali radikálové z IS.

Manžel obžalované Němky není podle mluvčí generálního státního zastupitelství německým občanem a v Německu se ani nezdržuje. Ženu úřady zadržely v lednu 2016 v Turecku a deportovaly do její vlasti. Letos v červnu ji v Bavorsku zadrželi při pokusu vycestovat do Sýrie.

Jennifer W. je vůbec první německou občankou, kterou úřady ve vlasti obžalovaly po návratu z Blízkého východu v souvislosti se službou teroristické organizaci IS. Hrozí jí až doživotní vězení.

Témata:  Německo Islámský stát válečné zločiny

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy