Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát oslavuje masakr v Orlandu. Stojí za útokem radikál?

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Orlando - Do gay klubu v americkém Orlandu vtrhl v noci ze soboty na neděli neznámý ozbrojený muž. Policii se sice nakonec podařilo ozbrojence zneškodnit, podle prvotních informací zahynulo přibližně 20 lidí, starosta Orlanda Buddy Dyer později upřesnil, že zemřelo dokonce 50 lidí. Dalších 53 bylo zraněno. FBI má pozdeření, že střelec měl vazby na radikální islám.

 Američtí představitelé zatím nemají k dispozici důkazy o tom, že by existovalo přímé spojení mezi střelbou v nočním klubu na Floridě a Islámským státem či jinou zahraniční extremistickou organizací. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Podle demokratického kongresmana Adama Schiffa ale útočník stoupencem Islámského státu byl.

Americké úřady zatím střelce oficiálně neidentifikovaly. Podle médií jde ale o devětadvacetiletého Omara Mateena, který se narodil na Floridě, jeho rodiče ale pocházejí z Afghánistánu.

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump po útoku na twitteru napsal, že měl pravdu. "pokud jde o radikální islámský terorismus".

Zástupce FBI Ronald Hopper na dotaz novinářů, zda měl útočník blízko k militantnímu islámu či Islámskému státu, uvedl: "Máme určité náznaky, že tato osoba měla blízko k určité ideologii. Zatím ale nemůžeme říct nic konkrétního." Podle FBI zatím není jasné, zda byla střelba zločinem z nenávisti, teroristickým útokem či násilným činem. Guvernér Floridy Rick Scott nicméně později krveprolití označil za "jasně teroristický čin".

"Potvrzujeme, že situace v Pulse Clubu je incidentem s více oběťmi," uvedla floridská policie v sobotu kolem poledne našeho času na svém twitterovém účtu.

Policie následně uvedla, že střelec má na svědomí přibližně dvě desítky životů. Na tiskové konferenci v 16:20 našeho času nakonec starosta Orlanda Buddy Dyer uvedl, že při střelbě zahynulo dokonce nejméně 50 lidí, dalších 53 utrpělo zranění.

To z útoku dělá největší masakr v dějinách Spojených států, který ma na svědomí jediný pachatel. Tím doposud byl útok na studenty vysoké školy Virginia Tech University, při kterém student korejského původu Čo Sung-hui zastřelil 32 lidí. Následně spáchal sebevraždu.

Podle přednosty chirurgického oddělení místní nemocnice Michaela Cheathama je mnoho hospitalizovaných pacientů v kritickém stavu.

Vše nasvědčuje tomu, že střelec u sebe neměl jen střelné zbraně, ale měl také navlečenou vestu podobnou těm, které si na tělo upevňují sebevražední atentátníci. Podle BBC přivolaný pyrotechnik provedl řízenou explozi.

"Těla byla úplně všude, stejně jako krev. Na parkovišti záchranáři rozřezávali zraněným oblečení a hledali kulky. Také oběti barevně označovali, aby bylo jasné, koho vzít na řadu přednostně a kdo naopak může počkat," popsal masakr jeden ze svědků, kterému se z klubu podařilo uprchnout.

Střelec zemřel poté, co do podniku vniklo policejní komando. Při přestřelce s ozbrojeným útočníkem byl zasažen i jeden z mužů zákona, život mu zachránila kevlarová přilba.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatím nezveřejnil střelcovu identitu. Stanice CBS ale uvedla, že v klubu střílel devětadvacetiletý Omar Mateen. Muž se podle policie narodil ve státě New York rodičům, kteří do Ameriky přišli z Afghánistánu. Před útokem žil ve městě Port St. Lucie, asi 160 km od Orlanda.

Případ vyšetřuje jako "domácí terorismus", tedy útok bez napojení na některou ze zahraničních teroristických skupin. Islámský stát, který sám popravuje homosexuály brutálním způsobem, na Twitteru útok oslavuje.

Podle Ronalda Hoppera z FBI ale mohl mít střelec napojení na radikální islám. "Máme důvod se domnívat, že mohl mít vazby na tuto ideologii," citovala zástupce FBI stanice BBC.

Podle svědků útočník v klubu vypálil asi čtyřicet až padesát projektilů. Policisté do podniku vrthli až několik hodin po úvodní střelbě, když střelec držel rukojmí. Není jasné, zda oběti zemřely hned na začátku incidentu nebo až při osvobozování rukojmí.

Střelec do podniku, který se sám označuje za nejžhavější gay klub v Orlandu, vběhl, když si uvnitř tam více než stovka návštěvníků užívala večírek s latinskoamerickou tématikou.

Ricardo Negron Almodovar BBC řekl, že střelec zahájil palbu asi ve dvě ráno místního času, když se měl Pulse club zavírat. On sám byl v menší boční místnosti a podařilo se mu najít východ, takže se z diskotéky dostal bez zranění.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy