Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina odstartovala předvolební kampaň, Porošenko prohrává

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Bývalý ukrajinský ministr ochrany životního prostředí Ihor Ševčenko dnes - v úvodní den oficiální volební kampaně - jako první předložil ústřední volební komisi dokumenty potřebné pro to, aby se zaregistroval jako kandidát na prezidenta. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina. Ukrajinci budou volit hlavu státu 31. března.

Volební kampaň potrvá 90 dnů. Další zájemci o prezidentský úřad mají na podání dokumentů čas do 3. února, pak má do 8. února včetně následovat registrace kandidátů, připomněl list Ukrajinska pravda.

O prezidentský úřad se může ucházet ukrajinský občan starší 35 let a ovládající ukrajinštinu. Podmínkou také je, aby v zemi prožil deset let před dnem voleb.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Rejting žebříček favoritů nadále vede bývalá premiérka Julija Tymošenková s podporou téměř 21 procent dotázaných, zatímco stávající prezident Petro Porošenko je s jedenáctiprocentní podporou na třetí příčce; mezi političku a politika se vklínil herec Volodymyr Zelenskyj. Porošenko nicméně vede v "antiratingu": polovina Ukrajinců pro něj za žádných okolností nehodlá hlasovat.

Politologové nicméně předpovídají, že do druhého kola prezidentských voleb postoupí kromě Tymošenkové právě Porošenko, a to i díky bodům, které mu ještě může přinést vytvoření sjednocené ukrajinské církve.

"Skoro polovina Ukrajinců nevidí politické vůdce, kteří by dokázali efektivně řídit zemi," poznamenala Ukrajinska pravda k poznatkům sociologů z průzkumů.

Témata:  Ukrajina Julija Tymošenková Petr Porošenko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy