reklama

V Londýně po více jak roční pauze zazněl Big Ben, který půlnoc ohlásil dvanácti údery. Slavný zvon se odmlčel v srpnu 2017 kvůli generální opravě viktoriánských hodin i věže, která má celkem trvat čtyři roky. Nový rok bez Big Benu by ale nebyl dostatečně britský, takže i když byl mechanismus, který měřil čas od roku 1859, kvůli opravě rozebrán, pro uvítání Nového roku bylo sestaveno speciální elektrické zařízení, jež 200kilogramové srdce zvonu rozezvučelo.

Na newyorském Times Square odpočítávali lidé v dešti poslední vteřiny minulého roku tradičně za spouštění velké blyštivé koule. Celé náměstí se poté roztančilo za zvuku písně New York, New York v podání Franka Sinatry, později zazněl i hit Wonderful World Louise Armstronga.

Přelomu roku ve Spojených státech předcházelo faux-pas amerického strategického velitelství (Stratcom), které dohlíží na americký vojenský jaderný arzenál. Stratcom na twitteru zveřejnilo zprávu, že je připraveno vypustit něco "mnohem, mnohem většího", než je koule na Times Square, a připojilo videoklip s bombardérem B-2, který shazuje bomby. "Náš předchozí tweet k Novému roku byl nepatřičný a neodráží naše hodnoty. Omlouváme se. Záleží nám na bezpečnosti Ameriky a spojenců," reagovalo později velitelství na kritiku a příspěvek z twitteru odstranilo. Někteří uživatelé si jej ale mezitím stihli uložit a zveřejnit.

V Las Vegas na západním pobřeží USA se osmiminutový půlnoční ohňostroj nesl v rytmu Sinatrovy písně Luck Be a Lady nebo skladby I Drove All Night v podání Céline Dionové. V Las Vegas novoroční oslavy přestavují zisk v hodnotě 400 milionů dolarů (8,9 miliard Kč) a na zajištění bezpečnosti byly povolány tisíce policistů, mezi nimi také odstřelovači. V roce 2017 v tomto městě postřílel muž z hotelového pokoje 58 účastníků koncertu.

Desetitisíce lidí se v noci na dnešek shromáždily u berlínské Braniborské brány. Oslavy zde doprovázela přísná bezpečnostní opatření. V centru německé metropole bylo nasazeno 1300 policistů. Lidé slavící Nový rok nemohli do ohrazené zóny brát pyrotechniku, lahve či velké batohy.

Oslavy ve Francii předznamenaly obavy z dalších akcí hnutí takzvaných žlutých vest. Doposud jejich protesty proti daňové a sociální politice francouzské vlády provázely střety s policií a výtržnosti. Na pařížskou třídu Champs-Elysées jich ale v noci dorazily jen dvě stovky. Po celé zemi bylo mimořádně nasazeno 148.000 členů bezpečnostních sil, z toho 12.000 jen v Paříži.

Při manipulaci s petardami se ve Štrasburku zranilo devět lidí a dvěma z nich museli lékaři amputovat prsty. Podle šéfa služby SOS Mains Philippa Liverneauxa v obou případech zranění způsobila pyrotechnika neodpovídající bezpečnostním předpisům. Jeden ze zraněných si koupil pod rukou petardy z Polska, druhý manipuloval s materiálem vyrobeným podomácku.

V Eberschwangu v Horních Rakousích se při manipulaci se silnou rachejtlí smrtelně zranil sedmnáctiletý mladík. Na soukromé party nejprve odpálil pět menších a při manipulaci se šestou a silnější petardou utrpěl zranění hlavy; zemřel v nemocnici. Úřady začaly vyšetřovat původ mladíkových petard. Z jiných částí Rakouska je hlášeno ze silvestrovských oslav deset zraněných.

Tragický případ provázející silvestrovské veselí má i Thajsko, kde jistý muž po večírku zastřelil šest členů své rodiny a následně obrátil zbraň i proti sobě.

V Riu de Janeiro přišly na pláž Copacabana uvítat nový rok dva miliony lidí. Brazilci slavili jen několik hodin před inaugurací svého nového prezidenta Jaira Bolsonara. V Riu bylo 29 stupňů Celsia, takže mnozí se osvěžili koupelí v moři a další obětovali mořské bohyni uctívané v afrobrazilském kultu candomblé.

Hodinu před Prahou oslavila vstup do roku 2019 Jihoafrická republika. Stanice Deutsche Welle varovala ty, kteří se nacházejí v Johannesburgu, aby se vyhnuli předměstí Hillbrow. Jeho obyvatelé totiž na Nový rok tradičně vyhazují nábytek, který už se jim doma nehodí.

Jako vůbec první vstoupili do roku 2019 již v pondělí v 11:00 SEČ obyvatelé Samoy a Vánočního ostrova (Kiritimati), který je součástí Republiky Kiribati. V samojském hlavním městě Apia doprovodil místní obyvatele i mnoho turistů do nového roku mohutný ohňostroj.