reklama

Kromě Štefánika, Husáka a Dubčeka se do finálové desítky dostali také kněz a politik Andrej Hlinka, jazykovědec Ludovít Štúr, zbojník Juraj Jánošík či slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj. Jediným sportovcem v první desítce je cyklista Peter Sagan, jedinou ženou zpěvačka Marika Gombitová. Desítku slovenských osobností, kterým dali diváci nejvíce hlasů, uzavírá kněz Anton Srholec.

V nominační fázi, z níž vzešel žebříček sta osobností, hlasovalo podle RTVS 24.000 diváků. Nejen oni budou nyní moci zhlédnout deset dokumentů o vybraných osobnostech a poté znovu hlasovat. Koho považují diváci za největšího Slováka, zveřejní RTVS během galavečera 1. května.

Anketě, která vznikla na základě licence britské veřejnoprávní stanice BBC, se nevyhnula ani kontroverze. Na podzim RTVS po kritice vyřadila prezidenta slovenského státu Jozefa Tisa, který spolupracoval s nacistickým Německem a byl v roce 1947 popraven za vlastizradu.

Jen těsně se do první desítky slovenských osobností nedostal parašutista Jozef Gabčík, který skončil na 11. příčce. V první dvacítce se objevili také loni zavražděný novinář Ján Kuciak (13.) a bývalý premiér Vladimír Mečiar (15.). Kromě umělců, spisovatelů, vědců či sportovců se do žebříčku dostalo i několik aktivních politiků, například předseda strany Směr a expremiér Robert Fico (35.), prezident Andrej Kiska (55.) a předseda parlamentu Andrej Danko (58.).

Mezi stovkou nominovaných jmen se objevilo i několik osobností, jejichž označení za Slováky je přinejmenším sporné. Na 14. příčku se dostal americký malíř a průkopník pop-artu Andy Warhol, na 22. rakouská panovnice, česká a uherská královna Marie Terezie, na 37. americký astronaut Eugene Cernan, na 64. velkomoravský kníže Svatopluk a na 98. uherský král Matyáš Korvín.

Na 89. místo vyneslo hlasování slovenských diváků českého premiéra Andreje Babiše, který se narodil v Bratislavě.

Zajímavostí je, že na 38. místě se umístila Adela Vinczeová, rozená Banášová, moderátorka dnešního slavnostního večera, na kterém byla finálová desítka největších Slováků představena.

V podobné anketě v Česku v roce 2005 zvolili Češi nejvýznamnější osobností své historie "otce vlasti" Karla IV. Hlasy během ankety získala i postava fiktivního génia Járy Cimrmana, která byla podle licenčních podmínek daných BBC z pořadu ovšem vyřazena.