Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přinášejí uprchlíci nemoci? Šéf italského zdravotního ústavu skončil kvůli postojům vlády

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ředitel italského zdravotního úřadu Walter Ricciardi odstoupil, protože mu vadí nevědecké pozice, které zastává nynější populistická vláda. Informoval o tom dnes list Corriere della Sera. Jako příklad Ricciardi uvádí postoj vlády k očkování, spalovnám či spojování migrace a nemocí. Postoj kabinetu mu připomíná postup amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Je zřejmé, že když vicepremiér (Matteo Salvini) řekne, že si jako otec myslí, že očkování je příliš, je zbytečné a nebezpečné, není to jen nevědecký přístup. Je to postoj protivědecký," řekl Ricciardi v rozhovoru s listem Corriere della Sera. "Proč je ho (očkování) příliš, proč je zbytečné a nebezpečné, to tento člen vlády nerozvedl," dodal bývalý šéf zdravotního úřadu a vysvětlil, že co se týče očkování, Itálie se řídí mezinárodními standardy.

Ricciardi: «Il governo ha posizioni antiscientifiche» https://t.co/npie3Jqfio pic.twitter.com/mrl2JRw4bO

— Corriere della Sera (@Corriere) 1. ledna 2019

"Bez ustání opakovat, že migranti přinášejí nemoci, není nijak opodstatněné," uvedl dále 59letý docent preventivního lékařství. Některé úřady se kvůli tomu dostávají do potíží - jsou nuceny k autocenzuře, aby neprotiřečily politikům.

"Tvrdit, že spalovny patří minulosti, jak učinil ministr životního prostředí Sergio Costa, nemá smysl. V Kodani a Stockholmu se používají spalovny poslední generace, které jsou velmi výkonné a stoprocentně dbají na ochranu životního prostředí," uvedl další příklad bývalý ředitel zdravotního úřadu.

Ricciardimu se nelíbí ani opatření vlády, které rozšiřuje možnosti likvidace odpadních vod v zemědělství. Rozhodnutí podle něj bylo učiněno, aniž vyhodnotilo, jaký bude mít dopad. "A přesto se jedná o rozhodující věc, co se týče zdravotní prevence a veřejného zdraví," vysvětluje.

"Toto všechno mi připomíná doporučení Donalda Trumpa Národnímu ústavu zdraví, totiž aby už více neužíval termín 'evidence-based' čili založený na důkazech. Tento postoj se naučili populisté, kteří s vědou spolupracují jen s obrovskými potížemi," soudí Ricciardi.

Koaliční vláda protiimigrační Ligy, již vede Salvini, a protestního Hnutí pěti hvězd vládne v Itálii od června minulého roku. Zatímco předchozí levicová vláda prosadila zákon o povinném očkování. Současná populistická vláda loni v srpnu pozdržela do března 2019 povinnost rodičů dětí školního i předškolního věku předložit lékařské potvrzení o deseti povinných vakcínách, které zákon ukládá.

Média skepsi, která v Itálii k očkování panuje, přičítají dvěma skutečnostem: již vyvrácené britské studii z konce 90. let, která takzvanou MMR vakcínu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím spojuje s autismem u dětí a zároveň také obecné nedůvěře Italů vůči institucím, která se tento rok obdobně projevila v ohromném volebním zisku protestního M5S.

Témata:  Itálie očkování zdraví uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy