Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un napsal Trumpovi, ten je nadšený. Bude brzy další summit?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Donald Trump dostal od severokorejského vůdce Kim Čong-una dopis a vbrzku očekává další společné setkání. Americký prezident to dnes podle agentury Reuters řekl v Bílém domě novinářům, před kterými obhajoval své vyjednávání s Pchjongjangem. Prohlásil také, že nikdy netrval na rychlém zničení severokorejského jaderného arzenálu.

"Obdržel jsem báječný dopis od Kim Čong-una, skutečně jsme navázali velice dobré vztahy," řekl Trump s tím, že brzy je možné očekávat další summit.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily. Seznam svých jaderných kapacit a informaci o velikosti svého jaderného arzenálu, které Washington očekává, KLDR zatím svým partnerům poskytla.

“Kim Jong Un says North Korea will not make or test nuclear weapons, or give them to others - & he is ready to meet President Trump anytime.” PBS News Hour. I also look forward to meeting with Chairman Kim who realizes so well that North Korea possesses great economic potential!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1. ledna 2019

Trumpova administrativa v minulosti opakovaně uváděla, že netrvá na rychlé likvidaci nukleárních zbraní, ale že klíčový je ověřitelný a důvěryhodný proces zaměřený na postupnou denuklearizaci. To dnes Trump zopakoval.

Kim v novoročním projevu řekl, že KLDR se stále chce zbavit jaderného arzenálu, odmítá ale jednostranné americké požadavky a nechce denuklearizaci uspěchat.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy