Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie v Orlandu nahrává Trumpovi. Obamu čeká moment pravdy

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Amsterodam/Bern/Washington - Střelba v jednom z orlandských gay klubů by mohla pomoci Donaldu Trumpovi v jeho předvolební kampani. Podle komentářů v evropských médiích bude muset prezident Barack Obama přehodnotit tažení proti Islámskému státu.

 Dnes se v tom shodují švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung i nizozemský list de Volkskrant.  "Volání po tvrdosti roste po každém útoku. Již po tom v San Bernardinu si analytici povšimli, že stále důležitějším tématem se pro americké voliče stává národní bezpečnost," napsal de Volkskrant s připomínkou prosincového útoku v Kalifornii.

Po masakru v San Bernardinu Trump i jeho bývalí republikánští rivalové v souboji o prezidentskou nominaci podle de Volkskrant kritizovali počínání USA na Blízkém východě jako zdroj všeho zla.

Nizozemský deník připomíná, že je přitom paradoxní, že odpor vůči homosexuálům je blízký ideologii křesťansko-konzervativních proudů. Například Ted Cruz, který z boje o republikánskou nominaci odstoupil, chtěl prohlásit homosexuální manželství za neplatná. "Trump v tomto směru zaujal pružnější postavení a prohlásil, že je hrdý na své newyorské (liberální) hodnoty," dodal de Volkskrant.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se v souvislosti s listopadovými prezidentskými volbami v USA domnívá, že orlandský masakr by se mohl stát zlomovým okamžikem, který zemi rozdělí na Ameriku předtím a Ameriku poté.

"Těžit by z toho mohl především republikánský kandidát Donald Trump; koneckonců opakovaně předváděl, jak dobře rozdmýchávání strachu rozumí. Již po útoku v kalifornském San Bernardinu v prosinci vyzval Trump k paušálnímu zákazu vstupu muslimů (do USA)," uvedl NZZ. List zároveň poznamenal, že takový zákaz by byl nesmyslný, neboť útočník byl americký občan.

Francouzský deník Le Figaro je toho názoru, že krveprolití v Orlandu je momentem pravdy pro Obamu, který nyní bude muset přehodnotit svou strategii boje proti radikálnímu hnutí Islámský stát.

Zdroj: YouTube

Také italský deník La Repubblica je přesvědčen o tom, že střelba v Orlandu neovlivní jen tamní debatu o terorismu, zbraních či islámu, ale i listopadové volby. "Především se může ukázat, že zabiják Omar Mateen jednal z náboženských a politických motivů a že patřil k síti džihádistů," uvedl deník s tím, že teroristické útoky směřují veřejné mínění více do pravé strany politické spektra, a to přinejmenším krátkodobě.

Snadnému přístupu ke střelným zbraním v USA se dnes věnuje také britský The Guardian. "Hroznou pravdou je, že americká společnost je více ohrožena takovýmito útoky, neboť věří, že svoboda vyžaduje rovněž jednoduchý přístup ke zbraním. Přitom je faktem, že nezabíjejí zbraně, jak uvádí jistý slogan, ale lidé," uvedl deník s tím, že se zbraněmi je pak zabíjení efektivnější než bez nich.

Orlando podle španělského listu El País dokazuje, jakým hrozbám nyní čelíme. "Máme co do činění s novou formou terorismu. Zločinci ovlivnění propagandou islámského radikalismu se snaží napáchat co možná největší škody mezi naprosto bezbrannými lidmi a skupinami," napsal deník.

Témata:  Donald Trump USA Barack Obama

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy