Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Fallúdži bylo osvobozeno 4000 civilistů. Dalších 50 tisíc je v pasti. IS má s nimi otřesné plány

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: alarabiya.net

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že se jí podařilo zajistit bezpečnou únikovou cestu z Fallúdži, kudy budou moci civilisté odejít. Z města uteklo dalších 4000 lidí, další tisíce jsou však v něm nadále uvězněny.

Irácká armáda bojuje o město s radikály z Islámského státu (IS) od května. Norská rada pro uprchlíky (NRC), která pracuje s lidmi prchajícími před boji v Iráku, dnes oznámila, že s novou skupinou dosáhl počet lidí, jimž se podařilo z Fallúdži uprchnout, 27.580.

Zdroj: YouTube

NRC si myslí, že ve Fallúdži je stále až 50.000 civilistů. IS město obsadil v roce 2014 a na současnou ofenzivu se připravil. Vybudoval tunely, zaminoval ulice a rozmístil odstřelovače. Civilistům brání odejít, protože je chce podle armády použít jako lidské štíty.

NRC oznámila, že nyní IS požaduje od těch, kteří chtějí odejít, peníze. Za každou osobu vybírá 15.000 iráckých dínárů (přes 3000 korun).

Témata:  Islámský stát Irák uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy