Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osud řecké vlády nejistý. Kvůli dohodě s Makedonií rezignoval ministr obrany

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Řecký ministr obrany Panos Kammenos dnes oznámil rezignaci a odchod své strany z vládní koalice. Učinil tak na protest proti dohodě, která má ukončit letitý spor o název státu sousední Makedonie. Informovala o tom agentura Reuters. Jaký bude mít rezignace důsledky pro fungování vládní koalice i schvalování dohody se sousední Makedonií, dosud není jasné.

Kammenos, jehož malá pravicová strana Nezávislí Řekové (ANEL) tvoří koalici s levicovou stranou SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase, dlouhodobě odmítá dohodu se Skopje, kterou premiéři obou zemí podepsali loni v červnu. Tvrdí o ní, že zrazuje řecké národní zájmy, protože sousední země bude ve svém názvu dál používat jméno Makedonie. Řečtí konzervativci přitom tvrdí, že toto jméno historicky náleží řecké provincii a jeho používání cizím státem je ohrožením řecké suverenity.

"Sešel jsem se s premiérem a vedli jsme dlouhou debatu. Po čtyři roky jsme spolupracovali ve vládě národní jednoty. Podařilo se nám dostat zemi ze záchranného programu. Prvořadého cíle jsme dosáhli. Otázka Makedonie mi však nedovolí nevzdat se svého postu ... Spolupráce nemůže pokračovat. ANEL odchází z vlády," řekl Kammenos po schůzce s Tsiprasem. Premiér Kammenosovi poděkoval za jeho práci a oznámil, že v čele ministerstva obrany ho nahradí dosavadní šéf generálního štábu Vangelis Apostolakis.

Není dosud jasné, jak Kammenosův krok ovlivní budoucnost vládní koalice i řecký souhlas s dohodou, kterou v pátek schválil makedonský parlament. Zatím dva ze sedmi poslanců za Nezávislé Řeky už dali otevřeně najevo, že neuposlechnou Kammenosovu instrukci hlasovat proti dohodě s Makedonií a v hlasování o důvěře podpoří i dosavadní kabinet. Další dva poslanci menší koaliční strany podporu vlády zvažují, a to včetně ministryně pro cestovní ruch Eleny Kunturasové, která chce dál zastávat i svůj vládní post. Podle Kammenose budou odbojní poslanci ze strany vyloučeni.

Greek government coalition partners Independent Greeks broke coalition and its leader Panos #Kammenos resigned from Minister of Defence due to Prespes deal (#Macedonia name deal). #Tsipras will ask for confidence vote next week.

— Marianna Karakoulaki (@Faloulah) 13. ledna 2019

Podle premiéra Tsiprase je po odchodu koaličního partnera nevyhnutelné, aby vláda požádala parlament o vyslovení důvěry. O něm by se mělo hlasovat ještě předtím, než dojde na schvalování dohody s Makedonií, které by podle premiéra mělo přijít na pořad dne "do deseti dnů". Předseda parlamentu Nikos Vutsis oznámil, že v pondělí navrhne šéfům stran, aby se o vyslovení důvěry hlasovalo ve středu 16. ledna.

V říjnu se mají v zemi konat parlamentní volby, které však kvůli vládní krizi mohou být posunuty už na květen, kdy bude probíhat hlasování do Evropského parlamentu.

Pro schválení dohody s Makedonií je zapotřebí prostá nadpoloviční většina. Tsipras má úzký manévrovací prostor, přesto však vyjádřil přesvědčení, potřebnou podporu pro dohodu získá. V třísetčlenném zákonodárném sboru disponuje jeho levicová strana SYRIZA 145 hlasy. Kromě některých odpadlíků od Nezávislých Řeků může doufat především v hlasy malé proevropské strany Potami (v překladu Řeka), která má v parlamentu sedm poslanců.

Spor Řecka se svým severním sousedem o název státu Makedonie trvá již od roku 1991, kdy tato bývalá svazová republika v rámci Jugoslávie získala nezávislost. Řekové považují název Makedonie za zásah do svého historického dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii. Atény kvůli tomu blokovaly vstup Makedonie do NATO i Evropské unie. Klíčovým prvkem kompromisního řešení bylo přijetí názvu Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie.

Témata:  Řecko Makedonie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.