Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zakročilo proti arabským klanům. Při rozsáhlé razii se zatýkalo

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Policie v západním Německu spustila rozsáhlou akci proti rodinným kriminálním klanům. Razie, které se zúčastnilo více než 1300 policistů, byla zaměřena na shisha bary, kavárny a herny. Koordinovaná operace proběhla současně v šesti městech a podle německých médií byly hlavním cílem struktury arabského podsvětí. Zatčeno bylo 14 osob.

Německá policie provedla rozsáhlou akci ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko v sobotu večer. Podle stanice Deutsche Welle se bezpečnostní složky zaměřily na rodinné klany arabského původu, které jsou součástí kriminálního podsvětí.

Deník Bild daily informoval, že se nejčastěji jedná o rodinné syndikáty s libanonskými kořeny. Razie proběhly současně ve městech Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum, Recklinghausen a Gelsenkirchen a zúčastnilo se jich více než 1300 policistů.

Mluvčí policie Oliver Peiler sdělil, že akce započala v devět hodin večer. „Tak jako to děláme poměrně často, jsme se i dnes v noci zaměřili na shisha bary (…) protože fungují jako útočiště právě pro členy těchto rodinných klanů.“

Kromě těchto barů pro svoje ilegální aktivity klany často využívají kavárny a herny. Mimo jiné jejich prostřednictvím perou špinavé peníze. V průběhu akce policisté zadrželi muže s hotovostí ve výši 9000 eur.

„Nyní bude muset úřadům dokázat, že ty peníze byly získány legálním způsobem,“ stojí u popisku, kterým je doplněna fotografie na twitterovém účtu zemské policie.

Eine Person vorläufig festgenommen. Er hatte 9000 € Bargeld & einige EC-Karten bei sich. Die rechtmäßige Herkunft muss er den Behörden nun nachweisen. #NullToleranz pic.twitter.com/hh6OpZFbfl

— Polizei NRW E (@Polizei_NRW_E) 12. ledna 2019

Podle stanice Deutsche Welle by výsledky akce měly být zveřejněny v průběhu dneška. Z dosavadních informací je jasné, že byly prohledány desítky osob a blíže nespecifikované množství objektů. Na raziích spolupracovali i členové dalších úřadů, včetně daňové a celní zprávy.

Německé noviny Rhenische Post citovaly policejní zdroje, podle kterých v Severním Porýní-Vestfálsku operuje zhruba 50 kriminálních klanů. Celkový počet členů může dosahovat až 10 000. Často provozující erotický byznys, který je v Německu legální, jejich činnost je však také spojena s násilnými trestnými činy nebo finančními podvody.

Im Kreis #Recklinghausen und in der Stadt #Bottrop verteilt finden aktuell Maßnahmen zur Bekämpfung der #Clankriminalität statt. Wir arbeiten eng mit den Finanzbehörden, dem Hauptzollamt und den Städten zusammen. #Polizei #NullToleranz pic.twitter.com/WfrOFZgnrp

— Polizei NRW RE (@polizei_nrw_re) 12. ledna 2019

Zemský ministr vnitra Herbert Reul řekl, že je nutné proti těmto zločineckým strukturám zasáhnout. Podle policie nemají někteří jejich členové vůči státním složkám téměř žádný respekt. „Musíme ukázat, že tu jsme, a že nebudeme tolerovat žádné porušování zákonů. Nesmíme dopustit, aby kriminální struktury v Německu určovaly, co je zákon,“ komentoval razie Reul.

Témata:  Německo policie Německo prostituce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy