reklama

Hodiny posledního soudu se poprvé objevily na počátku studené války, v roce 1947, kdy začaly ukazovat 7 minut před půlnocí. Vytvořila je redakce časopisu Bulletin of the Atomic Scientists a dodnes jsou celosvětově uznávaným měřítkem.

Hodiny se posouvají dvakrát ročně a na starosti je má výbor složený z předních světových odborníků. V něm zasedá řada fyziků, ekologů a více než 10 nositelů Nobelovy ceny. Ti následně posouvají ručičku na hodinách podle toho, jak daleko je lidstvo od blížící se zkázy.

Symbolické hodiny, které visely v kanceláři časopisu na Chicagské univerzitě, dnes už ale nereflektují pouze nebezpečí jaderné války. Za posledních deset let se do nich promítá i řada dalších faktorů, které mohou ovlivnit život na Zemi.

Kromě zbrojení je to také například robotizace a vývoj technologií, biologické pokroky a zbraně, ale i klimatické změny, které se postupně stávají nepřítelem číslo jedna.

Nutno dodat, že hodiny mnohdy nereflektují aktuální situaci. Příklad můžeme nalézt v roce 1962, kdy vypukla Karibská krize. Ta přitom skončila dříve, než stihli vědci hodiny posunout.

Pro podobné příklady ale nemusíme chodit daleko. Před týdnem vědci posunuli ručičku hodin na pozici dvou minut před půlnocí. Stalo se to týden před tím, než Spojené státy a následně i Rusko vypověděli smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu. Pokud by tomu bylo naopak, možná by se hodiny posunuly ještě blíže.

Druhým rokem, kdy byli lidé nejblíže pohromě, byl rok 1953. Spojené státy a Sovětský svaz tehdy na pozadí studené války provedly sérii nukleárních testů. 

Naopak nejdále od "soudného dne" byly hodiny v roce 1991. Tehdy došlo mezi Spojenými státy a Sověty k podpisu smlouvy START, tedy dohody o snížení počtu strategických zbraní.