reklama

Incident se odehrál na Floridě, kde se nachází vojenská „Naval Air Station Key West“. Podle informací stanice CNN dvacetiletý čínský student vstoupil do části základny, kde sídlí Joint Interagency Task Force South a pořídil tam fotografii.

Muž identifikovaný jako Zhao Qianli měl na místo proniknout v září loňského roku. Z soudních dokumentů vyplývá, že „obeplul plot sloužící jako první linie ochrany a na území základny vstoupil z pláže.“

Přitom si musel být vědom, že vstup do této oblasti není povolen, protože „na plotě viselo mnoho cedulí upozorňujících, že se jedná o nepřístupnou oblast,“. Další značky varovaly nepovolané osoby, aby se od základny „držely zpátky“.

Oficiální propagační video amerického námořnictva označuje základnu v Key West za „jedno z hlavní výzvědných center na světě“. Jedná se o společné zařízení, v němž spolupracují všechny složky americké armády i zástupci několika dalších států.

Denně sleduje více než 1000 cílů a ve snaze odhalit potenciální hrozby namířené na Spojené státy monitoruje více než 42 milionů čtverečních mil. Jedním z úkolů zařízení je také sledování aktivit spojených s narkobyznysem.

Zhao, který se u soudu doznal, dostal od federálního soudu maximální možný trest. Ve Spojených státech byl dvacetiletý student v rámci vysokoškolského výměnného programu. Podle stanice CNN měl v USA studovat muzikologii.