reklama

Tragédie se odehrála v Malopurginské oblasti, která leží v ruské republice Udmurtsko. Podle deníku Daily Mail, který o neštěstí informoval, zemřela žena z důvodu masivní ztráty krve. Tělo objevil po několika hodinách její manžel, který v době incidentu spal.

Když se vzbudil a nikde nemohl manželku najít, vypravil se jí hledat. Ve chvíli, kdy ji objevil v prasečím výběhu, však již byla mrtvá. Povolaná vyšetřovací komise se pokusila rekonstruovat, jak přesně k neštěstí došlo.

„Požádali jsme forenzní experty o analýzu tohoto případu,“ sdělil mluvčí komise. Úřady chtěly „prozkoumat všechny okolnosti případu“. Detektivové uvedli, že podobně šokující incident dosud nezaznamenali. Po analýze veškerých dostupných důkazů dospěli k závěru, že šlo o nešťastnou událost.

Farmářka pravděpodobně omdlela nebo prodělala epileptický záchvat ve chvíli, kdy se nacházela nad prasečím výběhem a krmila zvířata. Protože byla v bezvědomí, začala ji prasata ožírat. Když ji manžel později našel, prasata již „kompletně okousala její obličej, uši a ramena“. To vedlo k masivní ztrátě krve, která způsobila smrt.

Před sedmi lety se podobný případ odehrál v americkém Oregonu. Tamní 69letý farmář se vydal nakrmit svoje prasata, ale už se nevrátil. Rodina o několik hodin později objevila pouze části těla a zubní protézu. Některá ze zvířat, která farmáře zabila, vážila více než 300 kilogramů.

Vyšetřovatelé i v tomto případě předpokládali, že muže pravděpodobně postihla srdeční příhoda. Nevyloučili však ani možnost, že byl prasaty sražen a sežrán v době, kdy byl stále při vědomí. Již dříve jedno ze zvířat na muže zaútočilo. Přivolaný patolog nebyl schopný určit příčinu smrti.

V roce 2015 byl jiný farmář zabit prasaty v Rumunsku. I v jeho případě se předpokládalo, že utrpěl infarkt a následně byl prasaty sežrán. Vyšetřování však odhalilo, že pravděpodobně uklouzl a již se mu nepodařilo vstát. Zemřel na následky masivního krvácení poté, co zvířata napadla jeho obličej.

Domácí prasata většinou nebývají agresivní, zmiňované případy nicméně dokazují, že mohou být za určitých okolností nebezpečná. „Určitý stupeň hrozby je spojen s každým zvířetem,“ komentoval případ amerického farmáře John Killefer z Oregonské státní univerzity.