Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Obamova prezidentská kariéra v jedné písni

Barack Obama, prezident USA
Barack Obama, prezident USA
Foto: usa.gov

Washington – Ačkoliv Spojenými státy hýbou blížící se prezidentské volby, současný prezident Barack Obama do pozadí neustoupil. Nyní vystoupil v talk show The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, kde spolu s moderátorem a komikem Jimmy Fallonem s hudbou na pozadí zrekapituloval své největší prezidentské úspěchy.

Obama v rámci videa připomíná, že když před osmi lety přebíral post prezidenta Spojených států, země čelila „jednomu z nejhorších ekonomických propadů své historie", ale přesto se mu podařilo „vytvořit více než 14 milionů pracovních míst a snížit nezaměstnanost pod 5 %".

Zmínil také svůj vstřícný postoj k ekologii a snaze o získání čisté energie či zasazení o se zpřístupnění zdravotní péče širší veřejnosti. Se slovy „láska je láska" pak dodal, že se dvojice stejného pohlaví napříč Spojenými státy nyní mohou legálně brát.

 

Show také jasně naznačila, že Obama je odhodlaný předat svůj úřad demokratické kandidátce Hillary Clintonové. Obama připomněl, že Američany na podzim čeká zásadní rozhodnutí, které bude bedlivě sledovat celý svět.

Podotkl, že ačkoliv Donald Trump kritizuje jeho zahraniční politiku, trvá na tom, že je třeba postupovat společně s dalšími světovými lídry, což je důvod, proč vyjednal jadernou dohodu s Íránem, obnovil diplomatické styky s Kubou a prosazuje novou obchodní smlouvu Trans-Pacific Partnership (TPP).

Témata:  Barack Obama USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy