reklama

Na výzkumu se podíleli odborníci z Kanady a z Oxfordské univerzity. Doposud nejrozsáhlejší studie našla důkazy, že kuřáci konzumující marihuanu před osmnáctým rokem věku v dospělosti častěji trpí depresemi a sebevražednými myšlenkami. Informoval o tom deník Independent.

„Podíl lidí s depresemi, který by neexistoval, pokud by společnost neužívala marihuanu, je okolo sedmi procenty,“ uvedl profesor Andrea Cipriani, jeden z autorů studie.

„To odpovídá zhruba 400 000 případů deprese ve Spojených státech, 25 000 v Kanadě nebo 60 000 ve Velké Británii, kterým bychom se mohli vyhnout, pokud by dospívající látku neužívali,“ doplnil.

Studie byla zveřejněna v odborném časopise JAMA Psychiatry. Vychází z jedenácti jiných studií, které zkoumaly duševní zdraví 23 000 uživatelů. Vědci neobjevili žádný výrazný vztah mezi užíváním marihuany a pocity úzkosti. V případě depresí však byla pravděpodobnost rozvoje komplikací o 37 procent vyšší. Profesor Cipriani nicméně zdůraznil, že výraznou roli hrály i další faktory, jako mentální problémy v rodině nebo míra stresu.

Podle doktorky Gabrielly Gobbi, hlavní autorky studie z univerzity McGill v Kanadě, panuje mezi mladými uživateli mnoho mýtů. „Někteří teenageři si myslí, že neexistuje žádné riziko, protože je to obyčejná rostlina,“ vysvětlila. „Je důležité informovat mladistvé o rizicích užívání.“

Jedním z problémů je zvyšující se podíl THC v dnes pěstovaných rostlinách. „Dnes, na rozdíl od osmdesátých a devadesátých let, kdy byla koncentrace THC okolo 6 procent, máme jointy, které obsahují deset, patnáct, nebo i více procent THC,“ sdělila Gobbi.