reklama

„Prezident Trump podepíše zákon o financování vlády, jak již dříve řekl,“ informoval Bílý dům na twitteru. „Podnikne také další exekutivní akce – včetně vyhlášení stavu nouze – aby zajistil, že zastavíme národně-bezpečnostní hrozbu a humanitární krizi na hranici.“

Trump si chce vyhlášením zajistit financování zdi na hranici s Mexikem. Právě kvůli tomu došlo v lednu k vládnímu „shutdownu“, když Kongres odmítal poskytnout prezidentovi požadované peníze. „Prezident opět jednou plní svůj slib postavit zeď, která ochrání hranici a zabezpečí naši skvělou zemi,“ zveřejnil dále Bílý dům.

Vyhlášení nouzového stavu by mělo Trumpovi umožnit utratit na projekt možná až 8 miliard dolarů, aniž by k tomu potřeboval souhlas Kongresu. Předpokládá se, že pokud prezident k tomuto kroku přistoupí, vyvolá tím vlnu žalob.

„Vyhlášení stavu nouze by bylo nezákonným činem, hrubým zneužitím moci prezidenta a zoufalým pokusem, jak odvést pozornost od skutečnosti, že Donald Trump porušil svůj slib, podle kterého mělo za tuto zeď zaplatit Mexiko,“ napsala předsedkyně Sněmovny a členka Demokratické strany Nancy Pelosi. „Toto není stav nouze a ani prezidentovo šíření strachu ho z této situace neudělá.“

Tento názor sdílí i vůdce demokratů v Senátu Chuck Schumer, který navíc uvedl, že vládní „shutdowny“ nefungují. Doufá, „že se Trump jednou pro vždy poučil“ a zákon podepíše. Trump by měl představit svůj plán v 16 hodin středoevropského času.