Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pohrozil venezuelské armádě: Můžete přijít o všechno

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Instagram

Donald Trump se znovu vyjádřil k situaci ve Venezuele. Tamní armádu vyzval, aby přijala nabídku amnestie, jinak riskuje, že přijde o všechno. Spojené státy podle něj usilují o mírovou změnu režimu, varoval však, že jsou nadále ve hře všechny možnosti.

Americký prezident přednesl v pondělí proslov na Florida International University v Miami. Věnoval se situaci ve Venezuele a opětovně podpořil tamního opozičního vůdce Juana Guaidóa. Ve městě žije nejpočetnější venezuelská komunita v USA, dlouhodobě je zde také velmi silné zastoupení kubánských exulantů.

„Jsme zde, abychom vyhlásili, že v latinské Americe nastává nový den,“ sdělil Trump na úvod své řeči. „Ve Venezuele a po celé západní polokouli socialismus umírá a svoboda, prosperita a demokracie se znovu rodí,“ dodal.

We are here to proclaim that a new day is coming in Latin America. In Venezuela and across the Western Hemisphere, Socialism is DYING - and liberty, prosperity, and democracy are being REBORN...https://t.co/hPL5W48Pmg

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 18, 2019

„Venezuelský lid povstává za svobodu a demokracii a Spojené státy americké stojí hned po jeho boku,“ ohlásil Trump. V průběhu svého proslovu se pak obrátil na zástupce Madurova režimu. „Ukončete tuto noční můru chudoby, strachu a smrti. Nechte vaše lidi jít. Osvoboďte vaši zemi,“ vyzval s tím, že je ten pravý čas pro venezuelské patrioty, aby se spojili jako jeden lid.

Nicolas Maduro nadále odmítá vpustit do země humanitární pomoc od Spojených států. Tu vnímá jako vměšování se do vnitřních záležitostí země. Armádě proto nařídil, aby jejímu vstupu do země zabránila. Guaidó chce, aby byla pomoc do země vpuštěna 23. února, zatím však není jasné, jak armáda zareaguje.

Donald Trump apeloval na venezuelské vojáky, aby přijali Guaidóovu nabídku amnestie a pomoc do země vpustili. Pokud tak neučiní, budou prý čelit důsledkům. „Nenaleznete žádný bezpečný přístav, žádný snadný východ a žádnou cestu ven. Ztratíte všechno,“ varoval Trump. Poté znovu řekl, že Spojené státy „usilují o mírovou změnu moci, nicméně všechny možnosti zůstávají otevřené.“ Již dříve nevyloučil vojenskou invazi, k níž by za určitých podmínek mohlo dojít.

Témata:  Donald Trump Juan Guaidó humanitární pomoc Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy