Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie v Houstonu: Do bažin se zřítil boeing, zahynuli tři lidé

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nákladní letoun Boeing 767 se třemi osobami na palubě se v sobotu zřítil do zátoky východně od Houstonu. Nehodu zřejmě nikdo nepřežil, uvedl úřad texaského šerifa. Příčinu tragédie vyšetřují úřady, podle expertů začal stroj krátce před nehodou velmi rychle klesat.

Letoun aerolinek Atlas Air letěl z Miami do Houstonu. Pouze několik minut od přistání, zhruba 48 kilometrů východně od letiště, se přerušil radarový i radiový kontakt s letadlem, uvedl americký Federální úřad pro letectví (FAA) v prohlášení.

#FAA statement regarding a twin-engine Boeing 767 cargo jetliner crash near Anahuac, TX today around 12:45 p.m. CT. pic.twitter.com/7x2f0wYwcG

— The FAA (@FAANews) 23. února 2019

Šerif Brian Hawthorne řekl listu Houston Chronicle, že policie na místě nehody nalezla lidské ostatky. Letadlo se podle něho roztříštilo na malé kusy a trosky spolu s nákladem byly rozesety po širokém okolí. "Je tam všechno od papírových krabic přes dámské oblečení po ložní povlečení," popsal šerif místo dopadu letadla.

Upozornil, že získání zbytků stroje a černé skříňky se záznamy o letu bude obtížné, protože oblast je bažinatá. Pro přístup do oblasti je potřeba vznášedel, napsala agentura AP.

O příčinách nehody zatím úřady nechtějí spekulovat. Bývalý pilot se zkušenostmi s tímto letounem Douglas Moss houstonskému listu po prostudování záznamů letu řekl, že až do zahájení sestupu neobjevil známky ničeho nezvyklého. Rovněž sestup zpočátku probíhal normálně, poté však podle něho letadlo začalo klesat "absurdně velkou rychlostí", když za půl minuty ztratilo ztratilo téměř čtyři výškové kilometry.

Podle údajů organizace FSF zabývající se bezpečností letů se stroje Boeing 767 od uvedení do provozu v roce 1981 zřítily celkem šestkrát. Letoun, který havaroval v sobotu, byl zkonstruován v roce 1992 a do nákladní podoby upraven až v posledních letech.

Témata:  letecké nehody Boeing 767 letectví a letadla

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy