Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celý svět uctili památku obětí střelby v Orlandu. Pietní akce se však neobešly bez zásahu policie

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva/Praha – Lidé z celého světa dnes uctili památku obětí střelby v americkém Orlandu, při které zemřelo 49 lidí. V Moskvě doprovázely pietní akce policejní represe.

Moskevská policie dnes před budovou velvyslanectví USA zadržela dva ruské občany, kteří chtěli položit květiny k improvizovanému pomníku obětí víkendového masakru v gay klubu v americkém Orlandu.

Dvojice mužů, podle agentury RBK šlo o homosexuální pár, chtěla před ambasádou umístit transparent s anglickým nápisem „Love wins" (Láska vítězí). To vyvolalo nevoli strážců pořádku, kteří transparent zabavili a muže odvezli k výslechu.

V Rusku už několik let platí zákaz propagace homosexuality mezi mládeží. Kreml dnes na krveprolití ve floridském Orlandu reagoval kondolencí. Prezident Vladimir Putin označil útok za „barbarský akt".

Památku obětí střelce Omara Mateena dnes uctily i desítky lidí v Praze. Ti přišli třeba k k americkému velvyslanectví v Praze zapálit svíčku a položit květinu. Z oken pražského velvyslanectví USA dnes vlály duhové vlajky na podporu homosexuálně orientovaných lidí, protože většina obětí střelby patřila k této komunitě.

„Není to jen největší útok na LGBT komunitu v USA, ale i vůbec největší masový útok v USA," řekl americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro. Přestože se IS k masakru přihlásil, o motivu střelce se stále jen spekuluje. Podle některých názorů za vším mohla být Mateenova homofobie, to zmínil i jeho otec.

„Jeho nenávist vytryskla v gay klubu na Floridě, mohlo se to ale stát kdekoli jinde," připomněl ambasador. Na nenávist zareagujeme tak, že se spojíme a budeme bránit své hodnoty, které zahrnují toleranci i diverzitu ve všech jejích formách, dodal. Česky pak „českým přátelům" poděkoval za dnešní „obrovskou podporu".

Soustrast Američanům již v neděli vyjádřil český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a dnes také prezident Miloš Zeman.

Památku zabitých uctívají dnes lidé i jinde v Evropě. Pietní akce se v poledne konala v Berlíně, v Paříži se večer rozzáří Eiffelova věž americkými a duhovými barvami. Londýnští organizátoři pochodu za práva homosexuálů gay pride o víkendu připomenou oběti střelby minutou rozjímání.

Témata:  Rusko Česká republika policie Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy