Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un ukončil státní návštěvu Vietnamu, vlakem se vrací domů

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un
Foto: Reprofoto YouTube

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes strávil poslední den v Hanoji, kde po skončení neúspěšného summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem od čtvrtka pokračovala jeho státní návštěva Vietnamu. Nyní je Kim již na cestě zpět z Vietnamu do KLDR.

V pátek se Kim setkal s vietnamským prezidentem a šéfem komunistické strany Nguyenem Phu Trongem. Dnes nejprve položil červeno-žluté věnce k památníku válečných hrdinů a mučedníků v Hanoji a poté i k mauzoleu vietnamského národního hrdiny Ho Či Mina. Následně se vydal v limuzíně na hraniční přechod s Čínou, kde na něj čekal jeho obrněný vlak, kterým se po přibližně 60 hodinách jízdy vrátí zpět do severokorejského hlavního města Pchjongjangu. Na nádraží se s ním rozloučila skupina vietnamských činitelů a studentů s vietnamskými a severokorejskými vlaječkami.

Šlo o první návštěvu severokorejského vůdce ve Vietnamu od roku 1964, kdy tuto zemi navštívil Kimův děd Kim Ir-sen, který byl blízkým spojencem Ho Či Mina v boji proti jihovietnamskému režimu podporovanému Spojenými státy.

Podle agentury AP se Kim snažil na návštěvě prezentovat jako sebevědomý státník a Severní Koreu jako normální zemi. Návštěva Vietnamu byla jeho čtvrtou cestou do zahraničí v uplynulých 12 měsících. V prvních šesti letech v úřadu, jehož se ujal koncem roku 2011, hranice KLDR nepřekročil.

Čtvrteční hanojské setkání Kim Čong-una a Donalda Trumpa skončilo překvapivě předčasně a podepsáno nebylo ani plánované společné prohlášení obou stran. Severokorejci chtěli, aby byly zrušeny všechny sankce vůči KLDR, to jsme nemohli udělat, nechal se slyšet Trump. Severokorejský ministr zahraničí o několik hodin později naopak uvedl, že KLDR žádala pouze "částečné zrušení sankcí, které se týkají civilní ekonomiky a prostředků obživy severokorejského obyvatelstva a nesouvisejí s vojenskými sankcemi".

Americká a severokorejská strana interpretují odlišně nejen průběh, ale i výsledky již druhého setkání hlav obou států během osmi měsíců. Zatímco některá americká média píší o "diplomatické katastrofě", severokorejská státní média označují summit za Kimovo vítězství a popisují je jako "významnou příležitost, jak prohloubit vzájemný respekt a důvěru a postavit vztahy obou zemí na nových základech".

Podle agentury AP není jasné, jak se bude situace dále vyvíjet. Scénářů je několik - mohla by pokračovat společní jednání expertů, kteří by se pokusili přiblížit rozdílná stanoviska obou stran, možná se bude konat další summit. Trumpa by také mohly pohltit jiné problémy a o jednání s KLDR by mohl ztratit zájem.

Podle jaderného experta z Institutu pro mezinárodní studia v Middlebury musí americký prezident přijmout fakt, že jedná s jadernou mocností. Jinak jednání selžou a můžeme se vrátit ke slovním přestřelkám a odpalování raket z roku 2017, řekl Jeffrey Lewis agentuře AP.

Témata:  Kim Čong-un Vietnam

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy