Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británií zmítá vražedná krize. Nikdo neví, co s ní

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Vraždy dvou sedmnáctiletých mladistvých, k nimž došlo minulý víkend v Británii, katapultovaly násilí páchané noži do popředí mediálního zájmu, konstatuje editorial serveru The Guardian. Renomovaný deník poukazuje, že mimořádný ohlas vyvolala především smrt Jodie Chesneyová, jelikož jde o první dívku mezi deseti teenagery, kteří byli ve Spojeném království od začátku letošního roku ubodáni.

Jednotné řešení neexistuje

Zatímco většina obětí své vrahy znala, dostupné zprávy naznačují, že Chesneyovou minulý pátek bodl do zad zcela neznámý člověk v londýnském parku a šlo o náhodný, nevyprovokovaný útok, uvádí prestižní server. Dodává, že druhá oběť z minulého víkendu, Yousef Ghaleb Makki, byl zabit v bohaté čtvrti Manchesteru, přičemž šlo o studenta soukromé školy.

Uvedené vraždy podle editorialu ukazují, že násilí páchané noži není problémem, který se omezuje na chlapce z drsných čtvrtí, jak je občas v Británii naznačováno. Události z minulého víkendu naopak demonstrují, že tyto útoky nemají šablonovitý charakter, a tudíž ani jednotné řešení, zdůrazňuje The Guardian.

Pondělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, že neexistuje přímá souvislost mezi nárůstem zločinu a škrty v rozpočtu britské policie označuje liberální server za neohrabané a neupřímné. Připomíná, že předsedkyni kabinetu nepodpořili ani její straničtí kolegové a po stanovisku ředitelky londýnské policie Cressidy Dickové, že tato souvislosti existuje, musela vláda vzít slova Mayové zpět.

Příslib série jednání na úrovni ministrů k problému, který dal vládní mluvčí v úterý, přišel až po dlouhých měsících pasivity, kritizuje editorial. Poukazuje, že počet vražd v Anglii a Walesu je nejvyšší za celé desetiletí, stejně jako počty ubodaných teenagerů.

"Útoky za pomoci nože či ostrého nástroje loni vzrostly o 12 %, zatímco počet osob do 16 let ošetřených veřejným zdravotnictvím kvůli bodným ranám se za pět let téměř zdvojnásobil," píše renomovaný deník. Čísla označuje za ostudná a obává se, zda vládní aktivita z tohoto týdne není spíše mediální kampaní než snahou o reálná opatření.

Společenská epidemie  

Kultura nošení nože v některých částech Spojeného království zakořenila a změna potrvá roky, jak naznačil londýnský starosta Sadiq Khan, když prezentoval nové plány ohledně zdravotní péče v britské metropoli, uvádí The Guardian. Vysvětluje, že vykořenit by ji měla metoda vymyšlená v Chicagu a nyní zkoušená v Glasgowě, která k problému přistupuje jako ke společenské epidemii a do řešení zapojuje množství institucí.

Navzdory stanovisku premiérky Mayové na počtech policistů jednoznačně záleží, deklaruje prestižní deník. Poukazuje, že stav mužů a žen v uniformě se mezi lety 2010 a 2017 zmenšil o 20 tisíc a zločincům narostly ramena, jak poznamenal například policejní ředitel z West Midlands David Jamieson.    

"Je potřeba více peněz, protože policejní práce si žádá policisty," píše The Guardian. Existují podle něj důkazy, že komplexnější vynucování zákona, včetně prevence, přináší výsledky, i když soustředění se pouze na policii by bylo zásadním nepochopením problému.

Podobně ničivý dopad úsporných opatření lze totiž pozorovat i v jiných veřejných službách, konstatuje renomovaný server. Připomíná, že i vysoce postavení představitelé přiznávají, že chudoba a nedostatek příležitostí přispívají k růstu násilí mezi mládeží, protože v mladých lidech, kteří si myslí, že jim svět nic nenabízí, roste vztek i strach a existuje u nich větší riziko, že se zapojí do zločineckých aktivit, například do prodeje drog.

Hned 32 z 45 loňských britských policejních zpráv hovoří o nárůstu násilí, které spojují se zločineckými sítěmi zvanými "county lines" cílícími především na děti vyloučené ze škol, připomíná editorial. Nabádá proto britskou vládu, aby zmírnila praxi vylučování problematických žáků a přiměla školy vyvinout úsilí o jejich inkluzi.

Je třeba také rychle posílit služby pro mladé a poskytnout teenagerům škálu mimoškolních aktivit, deklaruje The Guardian. Dodává, že za situace, kdy kriminalisté hovoří v některých oblastech o stavu národní nouze, prázdná politická gesta rozhodně nestačí.

Témata:  Velká Británie násilí zbraně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy