Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začala ofenziva proti poslední baště IS v Sýrii, těžké boje mohou trvat tři dny

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Koalice Syrské demokratické síly (SDF) podporovaná Spojenými státy dnes obnovila ofenzivu v Baghúzu ve východní Sýrii, v poslední oblasti ovládané takzvaným Islámským státem (IS). V sobotu, kdy se nebojovalo, odtud odešly tisíce civilistů.

O zahájení operací informoval na twitteru mluvčí koalice Mustafa Bálí.

Baquaz- the timeline that we give it for ISIS to surrender themselves is over- our forces is ready now to start and finish what is left in ISIS hands- the SDF could rescue thousands of civilians during the past month/ plus thousands of IS members surrender to our forces

— Mustafa Bali (@mustefabali) 10. března 2019

Těžké boje byly zahájeny v podvečer a podle dřívějších zpráv mohou trvat tři dny. Koalice v soboru sdělila, že k bitvě u Baghúzu je připraveno kolem 2500 bojovníků. V pátek však z amerického ministerstva obrany zaznělo, že vyčištění enklávy IS může trvat i pár týdnů. Nejmenovaný činitel Pentagunu dodal, že všech tamních téměř 20.000 osob, včetně žen a dětí, je považováno za přívržence IS.

At this night about 120 elements of the #ISIS emerged and surrendered themselves to the #SDF forces in #Baghouz pic.twitter.com/iVfoLVEKuU

— マナン アリ (@Liberationafrin) 10. března 2019

Ofenziva začala 1. března po čtrnáctidenní pauze, která měla umožnit evakuaci civilistů. Jednotky vytvořily koridor, který měl umožnit odchod obyvatel. V dalších čtyřech dnech pak oblast opustily tisíce civilistů i bojovníků, kteří se chtěli vzdát.

Bálí dnes uvedl, že rozhodnutí ofenzivu obnovit přišlo právě poté, co z Baghúzu tisíce civilistů odešlo. "Naše síly jsou nyní připraveny začít a dokončit to, co zbylo v rukou IS," napsal.

V oblasti na východním břehu Eufratu u hranice s Irákem bojuje SDF už od září poté, co v předchozích šesti měsících koalice obsadila okolní města a vesnice a Baghúz obklíčila ze tří stran.

Témata:  Islámský stát Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy