Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové bojují s poslednímu zbytky IS. V boji o syrský Baghúz padlo 15 džihádistů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Ve východosyrském Baghúzu, kde bojují poslední členové Islámského státu, se dnes vzdaly desítky lidí včetně bojovníků IS a civilistů. Oznámila to s odvoláním na svědky agentura Reuters. Proti IS stojí arabsko-syrská koalice (SDF), jež předtím ohlásila, že v dnešních bojích IS ztratil dalších 15 lidí.

Ofenzíva začala v neděli, SDF Baghúz dlouho obléhala a se zahájením vojenské akce čekala, až skončí evakuace civilistů. Podle dnešní zprávy z místa vyšly další desítky lidí. Jsou mezi nimi jak bojovníci IS, tak ženy a děti, někteří nesli zavazadla.

Islámský stát v Baghúzu hájí svou poslední pozici v Sýrii. Postup SDF je pomalý, IS se údajně snaží protivníka zastavit sebevražednými akcemi. Využívá také silný vítr k protiútokům, protože rozvířený prach radikálům poskytuje úkryt.

More #ISIS terrorists surrendered today in #Baghouz #Syria #DeirEzzor #TwitterKurds RT pictures via @MHJournalist pic.twitter.com/QNvNK1EGMC

— International Volunteers Report (@VolunteerReport) 13. března 2019

"Naši bojovníci postoupili hluboko na území této teroristické organizace a obsadili mnoho nových pozic v boji, při němž teroristé mnoho lidí ztratili a mají mnoho zraněných," citovala dnes agentura Reuters z prohlášení tiskové služby SDF. Koalice prý zmařila útoky členů IS a vypálila jejich zbrojní sklady. Na televizních snímcích vysílaných kurdským televizním kanálem Rohani bylo vidět nad Baghúzem plameny. SDF tvrdí, že IS dnes přišel o 15 lidí při pokusu zaútočit na bojovníky SDF.

IS byl v Iráku poražen v roce 2017, v Sýrii se považuje za jeho poslední pozici Baghúz. Není jasné, kolik přesně jeho bojovníků tam je, před zahájením nynější operace se jich stovky vzdaly a tisíce civilistů odsud odešly do severní Sýrie. Nepočítá se s tím, že jsou v Baghúzu velitelé IS. Vůdce této skupiny abú Bakr Bagdádí se podle amerických vojenských zdrojů asi skrývá v Iráku.

Boje jsou ze Sýrie hlášeny také ze severozápadní provincie Idlib, kde na tamní radiály ve středu útočilo i ruské letectvo. Syrský prezident Bašár Asad v únoru prohlásil, že válka v Sýrii neskončila. Boje začaly v březnu 2011. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) odhaduje, že v nich od té doby přišlo o život přes 360.000 lidí.

Témata:  Islámský stát Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy