reklama

"Židé mají problémy s financemi... To se může stát jen na Krymu, děkuji pěkně," poznamenal podle agentury RIA Novosti prezident žertem.

Putin se setkal s krymským hlavním rabínem Benjaminem Volfem, který se mu podle ruské agentury svěřil s finančními problémy při stavbě židovské modlitebny. Prezidentovu poznámku "přítomní představitelé veřejnosti hodnotili kladně", napsala RIA Novosti. Putin pak prohlásil, že židovská komunita významně přispívá k rozvoji Ruska, a vyjádřil přání, aby i na Krymu sehráli Židé pozitivní roli.

Na sociálních sítích si ale ruský prezident vysloužil kritiku. Od stručných odsudků "zmlkni" a nevybíravých "mišuge" až po komentáře typu "To je směšné jenom jemu" nebo "Uhozený vůdce a všichni jeho stoupenci". Rabín Volf se podle ruských novinářů neurazil.

Nová synagoga má stát v místech, kde nacisté v roce 1941 masově popravovali židovské obyvatele Krymu. Stavba by měla být hotova do konce roku. Putin dnes podle agentury Interfax slíbil, že k jejímu slavnostnímu otevření pozve izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.