reklama

Ochromena je veřejná doprava, kterou v Jakutsku většinou zajišťují středoasijští migranti. Několik přistěhovalců ze střední Asie bylo napadeno, jejich obchody a stánky na tržištích zůstaly zavřeny, nefunguje taxislužba. Místní úřady se incident nejprve pokusily zamlčet, v pondělí ale informaci o znásilnění potvrdil šéf Republiky Sacha (Jakutska) Ajsen Nikolajev. Informoval i o tom, že podezřelým je Kyrgyz.

Místní úřady oznámily, že provedou "totální" prověrku všech migrantů a veškeré trestné činy, jichž se dopouštějí, budou přísně trestat. Do Jakutska přicestovala delegace vysoce postavených činitelů ze 4000 kilometrů vzdáleného Kyrgyzstánu, která má výbušnou situaci uklidnit. Některá místní média přinášejí informace o chystaném lynčování Kyrgyzů.

Poslanec ruského federálního parlamentu za Jakutsko Fedot Tumusov dnes novinářům řekl, že nepokoje jsou důsledkem snížení životní úrovně a zhoršením sociální situace lidí. "Ruská vláda nemá pro severní regiony žádný program," poznamenal poslanec podle rozhlasové stanice Echo Moskvy.

Jakutsk je mnohonárodnostní město. Největší část obyvatelstva - asi 140.000 - tvoří Jakuti a Rusů je kolem 110.000. Dále zde žijí Burjati, Ukrajinci, Baškirové, Tataři, Čečenci a jiné národnosti.