reklama

"Skupina G7 je znepokojena extremistickými politickými hnutími na Ukrajině, jejichž násilné počínání znepokojuje. Zastrašují ukrajinské občany, snaží se uzurpovat úlohu policie při zajištění bezpečnosti voleb a poškozují pověst ukrajinské vlády," praví se v dopisu, který ve jménu svých kolegů z Británie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a USA v půli března zaslala francouzská velvyslankyně.

O pět dní později velvyslanci vydali prohlášení, vyjadřující naději, že nadcházející volby se budou vyznačovat "opravdovým soupeřením", a opět varujícím před extremisty.

Mluvčí ministerstva vnitra ujistil, že Avakovova pozice vůči extremistům je "jasná a tvrdá" a že vůdci radikálů byli varováni před následky "agresivních snah vměšovat se do poctivého volebního procesu". Nepřekročitelné meze prý byly jasně stanoveny: žádné zastrašování, útoky, násilí či jiné násilné snahy ovlivnit volby.

List Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněl sérii protestních akcí a demonstrací nacionalistů proti stávajícímu prezidentovi Petru Porošenkovi, při kterých došlo na potyčky s policií, ať v hlavním městě, anebo v dalších městech, kde Porošenko vedl kampaň za své znovuzvolení.