reklama

Britská stanice na svém webu s odvoláním na nejmenované ukrajinské zdroje v loni květnu uvedla, že tehdejší Trumpův právník Michael Cohen dostal z Kyjeva přes prostředníky kolem půl milionu dolarů (skoro 11 milionů korun). Za tyto peníze měl zajistit, že jednání Porošenka s Trumpem v červnu 2017 nebude "krátká schůzka", ale "skutečné rozhovory". Cohen přijetí peněz následně popřel.

"Omlouváme se panu Porošenkovi za jakékoli způsobené potíže," uvedla v prohlášení BBC. Dodala zároveň, že ukrajinskému prezidentovi vyplatí "značnou sumu" jako odškodnění za způsobenou újmu a náhrady právních výloh.

Bílý dům po červnovém jednání uvedl, že oba státníci spolu mluvili o konfliktu na východě Ukrajiny, o vládních reformách a o boji proti korupci v zemi. Porošenko řekl, že s americkým prezidentem mluvil mimo jiné o vojenské a technické spolupráci.

Ukrajinský prezident bude v nedělních volbách znovu obhajovat svůj mandát. Jeho popularita je v zemi ale nízká, a to zejména kvůli nedostatečným výsledkům v boji proti korupci. V předvolebních sondážích nyní těsně zápolí o druhé postupové místo do rozhodujícího kola s někdejší premiérkou Julijí Tymošenkovou. Favoritem nedělního klání je komik Volodymyr Zelenskyj.