Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruska Butinová žádá o deportaci do Ruska

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Ruska Marija Butinová zadržená ve Washingtonu pro podezření ze spiknutí proti USA požádala, aby byla po vynesení rozsudku deportována zpět do Ruska. Žádost podpořila i americká prokuratura. Předpokladem ale je, aby ji americký soud uložil trest vězení kratší, než je doba, kterou již strávila ve vazbě. Napsala to dnes ruská redakce zpravodajského serveru BBC. Soud má vynést rozsudek 26. dubna, takže Butinová by se mohla vrátit už koncem dubna.

Devětadvacetiletá Ruska byla zadržena ve Washingtonu 15. července 2018. Americká prokuratura ji obvinila, že působí v USA jako nenahlášený agent v zájmu cizí mocnosti. Butinová to zprvu odmítala, v prosinci se však na základě dohody s vyšetřovateli k činu doznala. Média dříve psala, že ji přiznání dává šanci na nanejvýš půlroční trest vězení. Podle zákona jí hrozí až pět let za mřížemi a pokuta ve výši 250.000 dolarů (zhruba 5,7 milionu korun), upozornila dnes ruská BBC.

Butinová se loni v prosinci přiznala, že se snažila proniknout do americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA) s cílem získat informace o vlivných Američanech a přes ruského prostředníka je předat do Moskvy. Podle jejích obhájců byl kontaktem, který měl její informace předávat Moskvě, vlivný ruský politik a bývalý poslanec Alexandr Toršin, nynější viceguvernér ruské centrální banky.

Moskva obvinění vůči zadržené Rusce odmítá. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že o její příslušnosti k ruským rozvědkám žádná ruská tajná služba nic neví. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov pak prohlásil, že americká justice uplatňuje proti Butinové "zvláštní mučení", které ji dovedlo k doznání.

Témata:  Rusko USA Marija Butinová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy