reklama

Jako první z uchazečů o post hlavy státu svůj hlas odevzdal kandidát proruské opozice Jurij Bojko. Odvolili už také favorité volebního klání - někdejší premiérka Julija Tymošenková, stávající prezident Petro Porošenko i bavič Volodymyr Zelenskyj, který v předvolebních průzkumech obsazoval první příčky.

"Hlasoval jsem pro Ukrajinu, stejně jako celá moje rodina, a jak jsem přesvědčen, stejně jako většina Ukrajinců. Ukrajina bude i nadále mířit ke členství v EU a NATO a bude pokračovat v reformách, které jsou pro zemi nezbytné," napsal Porošenko na svém twitteru.

Tymošenková před novináři ve volební místnosti prohlásila, že hlasuje pro změny, "na které všichni čekají". A naděje na změnu a "život v nové zemi" vyjádřil i Zelenskyj.

Podle volební komise od otevření volebních místností v 7:00 SELČ se zatím k volebním urnám dostavilo jen zhruba 16,5 procenta oprávněných voličů.

Novináře zaujal například kyjevský starosta Vitalij Kličko, který k volební místnosti dorazil na kole a v cyklistické kombinéze. Koho ve volební klání podporuje, ale neprozradil.

Volby doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Podle agentury Unian v ulicích větších měst, na nádražích a letištích hlídkují početné policejní oddíly, nasazena byla i těžká technika a bezpilotní aparáty. Zvýšená bezpečnostní opatření platí i na zahraničních konzulátech, oznámilo dnes ministerstvo vnitra.

Hlasování se zatím obešlo bez závažných incidentů, ačkoli policie už obdržela téměř 300 stížností na jeho průběh. Policisté v Černihivské oblasti také zadrželi muže, který do volební místnosti vhodil zápalnou směs. Požár byl ihned uhašen, případ se obešel bez zranění.

Na volby dohlíží téměř 2400 zahraničních pozorovatelů ze 17 zemí a z několika mezinárodních organizací. Ruští pozorovatelé na Ukrajinu nesmějí, Kyjev je odmítl vpustit s tím, že jde o občany ze země agresora.

Hlasování se nekoná na Ruskem anektovaném Krymu, kde tamní úřady považují ukrajinské volby za záležitost "cizího státu". Neúčastní se ho ani Ukrajinci žijící v separatisty ovládané části Donbasu. Podle prohlášení zástupce povstalců v takzvané Doněcké lidové republice Vladislava Berdičevského nezáleží na tom, kdo nakonec v klání zvítězí, vztah Kyjeva se vůči separatistickým oblastem po volbách nezmění, napsala agentura Interfax.