reklama

Lidská rasa používá peníze jakožto platidlo již 40 000 let. Umožňují spolupráci ve velké sociální komunitě, zjednodušují transakce, na rozdíl od směnného obchodu umožňují přesné porovnání a určení cen. Jsou symbolem moci a hybatelem velké části lidské činnosti. Je jich mnoho druhů, některé starší a některé novější. Které ale byly jako první?

Vědci našli stopy peněz až v dávné minulosti a jejich forma se po tisíciletí vyvíjela. Od přírodních objektů, přes mince a papír až po digitální měnu. 

Teorií o vzniku peněz je mnoho, zejména proto, že má mnoho funkcí. Umožňuje to dát věcem hodnotu, je to prostředek komunikace mezi odlišnými národy, určují hierarchii společnosti. Je složité ukázat na jednu z funkcí a říci, že právě to je ta primární, za kterou peníze vznikly. Důkazy však naznačují, že prvotní účel souvisel s darováním a placením dluhu.

Jako první peníze sloužily objekty, které se vyskytovaly v přírodě, ale byly velmi vzácné. Takovým objektem například byly mušle nebo materiály jako měď, zlato, stříbro či olovo. V některých oblastech se ještě do nedávna jako měna používal živý dobytek. 

První známá mince je mezopotámský shekel, který se objevil zhruba před 5000 lety. Mezi roky 650 a 600 př.n.l. existovaly mince v Malé Asii, kde nejbohatší občané Lýdie a Iónie používali zlaté a stříbrné mince, aby zaplatily za své armády. 

Doslova hory zlatých či stříbrných mincí byly nalezeny po celém světě. Mince byly brány jako platební médium globálně. Svědčí o tom nalezení mincí římských, islámských, indiánských i čínských.

Úspěch mincí stojí na několika vlastnostech, které v té době neměla žádná jiná potencionální platební komodita. Jsou snadno přenosné, leccos vydrží a mají sami od sebe hodnotu, která se příliš nemění. Navíc na rozdíl od stáda dobytku nepodléhají náhlé ekologické katastrofě.