reklama

Podle rakouského ministra vnitra Herberta Kickla je počet lidí, kteří nelegálně překračují rakouskou hranici, nadále příliš vysoký. Kromě toho podle něj panuje v celé Evropské unii "latentní ohrožení terorismem", neboť by se po porážce teroristické organizace Islámský stát v Sýrii a v Iráku mohli do Evropy začít vracet její bojovníci pocházející z evropských zemí.

Kickl, který je členem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), zároveň v dopise zaslaném Evropské komisi upozorňuje na údajně vysoký počet migrantů na takzvané balkánské stezce, která vede z Řecka přes Severní Makedonii dál do střední Evropy. "Přestat teď provádět hraniční kontroly by byl zcela špatný signál," napsal ministr.

Kontroly by se tak měly na rakousko-slovinské a rakousko-maďarské hranici provádět ještě přinejmenším do listopadu.

Evropská komise dlouhodobě apeluje na členské státy schengenského prostoru, aby hraniční kontroly neprodlužovaly. Navzdory tomu aspoň na části svých hranic kontroly provádí kromě Rakouska také Francie, Dánsko, Německo, Švédsko a rovněž Norsko, které však není členem EU. Podle agentury APA chtějí přinejmenším Paříž a Berlín v kontrolách rovněž pokračovat.

Podle statistiky, kterou přinesl rakouský list Die Presse, počet žadatelů o azyl v Rakousku od rekordního roku 2015 trvale klesá. Zatímco v roce 2015 v alpské republice o azyl požádalo 88.340 osob, loni to bylo 13.400.