Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piloti společnosti SAS stávkují, neodletělo už přes 100 tisíc cestujících

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Stockholm - Stávka švédských pilotů společnosti SAS postihla od pátku již tisícovku letů a 100 tisíc cestujících. Odboráři se již několik měsíců přou s vedení aerolinek o výši mezd, jednání bylo obnoveno dnes ráno.

V pátek odpoledne přerušilo práci asi 400 pilotů se základnou na stockholmském letišti Arlanda na výzvu svého odborového svazu SPF.

Odbory požadují zvýšení mezd o 3,5 procenta. Původní nabídku navýšení o 2,2 procenta odmítly, a stejně tak další, lepší nabídku, kterou jim v neděli předložili vyjednávači jmenovaní oběma stranami.

Kvůli stávce byla společnost SAS nucena čtvrtým dnem po sobě zrušit 230 až 240 domácích letů i letů do řady evropských měst, kvůli čemuž přichází o miliony dolarů. Mezi lety SAS, které byly dnes zrušeny, patří i let, který měl odstartovat z letiště Arlanda v 11:30 hodin do Prahy. Rovněž byl odvolán let SAS plánovaný ve 14:00 z Prahy do Stockholmu.

Na letišti Arlanda společnost SAS zajistila pro cestující velké obrazovky, aby na nich mohli sledovat zápasy fotbalového mistrovství Evropy ve Francii.

Témata:  SAS Airlines Švédsko stávka

Aktuálně se děje

3. května 2024 21:54

Pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most, odpovíme zničujícím úderem, vyhrožuje Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy