reklama

Sky News se odvolává na dopis, který svým podřízeným poslal "vysoce postavený vládní činitel". "Stejně jako zbytek vlády jsme dnes s okamžitou platností zastavili operační plánování brexitu bez dohody," cituje televize z vládní komunikace.

Ze vzkazu vyplývá, že rozhodnutí o přerušení krizového plánování padlo dnes ráno na jednání, které vedl šéf britské státní zprávy a poradce premiérky Theresy Mayové Mark Sedwill. "Shodli jsme se, že cílem je zajistit, abychom přípravy na brexit bez dohody omezovali opatrně, uváženě a spořádaně. To zabere několik týdnů," píše se v dopise.

Ve středu večer byla Británie brexitu bez dohody dosud nejblíže. Datum odchodu z unie se ale po noční dohodě lídrů členských zemí posunulo z tohoto pátku na konec října.

Britská vláda začala ve větším měřítku s přípravami na neřízený brexit loni na podzim. Zpravodaj Sky News Lewis Goodall připomíná, že na toto úsilí už padly čtyři miliardy liber (skoro 120 miliard korun). Britská média v posledních měsících informovala o tom, jaká dalekosáhlá personální opatření na úřadech si krizové plánování vyžádalo, a situaci ve státní správě přirovnávala i k válečné mobilizaci.

Na zprávu o zastavení příprav ihned reagovala řada britských poslanců. Podle zastánkyně setrvání v EU Anny Soubryové už byl pro takový krok nejvyšší čas a nyní by se mělo přejít k uspořádání nového brexitového referenda. Hlasy z opačné strany debat o brexitu naopak vyjadřují politování a rozhořčení. Labourista Darren Jones na twitteru napsal, že vláda se chová ostudně, a naznačil, že miliardy liber promrhala.

Britská premiérka Mayová dlouho dávala najevo, že odchod z evropského bloku bez dohody je lepší než "špatná dohoda". Komentátoři však soudí, že šlo o pouhý bluf, neboť Mayová při neschopnosti prosadit brexitovou dohodu už dvakrát požádala o odklad vystoupení z unie. EU se v posledních měsících na možnost neřízeného brexitu rovněž intenzivně připravovala. Její představitelé uváděli, že na členské země by taková varianta měla citelný dopad, ovšem následky pro Británii by prý byly tvrdší.