Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká policie evakuovala další dva uprchlické tábory u hranic s Makedonií

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecká policie dnes evakuovala uprchlíky z dalších dvou tábořišť u hranice s Makedonií.

Úřady uvedly, že 12 autobusů odvezlo přes 630 běženců do tří různých táborů, které jsou lépe přizpůsobeny důstojnějším podmínkám pro nouzové ubytování. Šlo o lidi z Afghánistánu, Sýrie, Maroka, Alžírska, Pákistánu, Bangladéše, Západní Sahary a z Iráku.

Soluňská policie předtím informovala, že v tábořištích u silničního přechodu Evzoni bylo asi 1900 lidí, což je ale mnohem více, než bylo evakuováno. Dá se tak předpokládat, že stovky běženců vyrazily na vlastní pěst, aby si postavily stany jinde.

Podobně čísla nesouhlasila při pondělní evakuaci tábořiště v areálu benzinové čerpací stanice u obce Polykastro, vzdálené asi 20 kilometrů od hranice. Autobusy odvezly 1100 Syřanů a 58 Iráčanů. I tam ale bylo původně odhadem kolem 2000 osob.

Všechny tři improvizované tábory se začaly rozrůstat, když Řekové v květnu vyklidili největší provizorní příhraniční tábor Idomeni, kde žily ve špatných hygienických podmínkách tisíce lidí. Do táborů, které připravila vláda, bylo odvezeno asi 4000 lidí. Zhruba stejný počet odešel sám.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.