Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zuří: Uprchlíci jsou jako trojský kůň. Odnesla to i Clintonová

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Teroristické útoky v americkém Orlandu otřásly Spojenými státy a jejich dozvuky lze stále slyšet i na politické scéně. Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump ve svém projevu varuje, že neexistuje způsob, jak uprchlíky kontrolovat. Podle serveru PolitiFact je situace trochu jiná.

Uprchlický trojský kůň

Teroristický útok na noční gay klub v Orlandu, při kterém bylo zabito 49 lidí, znovu oživil diskuze o islámu a imigraci – jak ve Spojených státech, tak i v Evropě.

Podle Donalda Trumpa, republikánského kandidáta na prezidenta USA, za útoky může „nefunkční imigrační systém". Přijímání uprchlíků se podle něj rovná „větší, lepší a mnohem strašlivější verzi legendárního trojského koně".

V rámci svého projevu Trump uvedl, že je třeba „na tento útok v Americe reagovat jako sjednocený národ silou a s jasným cílem a odhodláním".

Následně zdůraznil, že by v zájmu ochrany obyvatel Spojených států využil své moci jako prezidenta, aby zastavil imigraci z „míst na světě, kde se prokazatelně objevoval terorismus proti Spojeným státům".

Systém existuje

„Podle plánu Clintonové byste přijali tisíce uprchlíků z Blízkého a Středního východu bez jakéhokoliv plánu na jejich prověřování a bez způsobu, jak zabránit radikalizaci jejich dětí," hřímal Trump.

„Nyní to je na Hillary Clintonové, aby nám řekla, proč se domnívá, že by imigrace z těchto nebezpečných zemí měla být navýšena bez jakéhokoliv efektivního systému, jak je prověřovat," dodal Trump.

Server PolitiFact, který se zaměřuje na prověřování pravdivosti tvrzení politiků a který za své působení v roce 2009 získal také Pulitzerovu cenu, ale tvrdí, že se Trumpovy výroky nezakládají na pravdě.

Podle serveru jde o zveličování celé situace, které bylo v rámci republikánských prezidentských kampaní možné vidět například u Bena Carsona.

Využívá uprchlíky IS?

„Ačkoliv Trump má pravdu v tom, že tento systém není neprůstřelný, systém tu existuje. Je tu již více než tři desetiletí a po útocích 11. září byl pozměněn," tvrdí.

Jak vysvětluje, prověřování zahajuje Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který rozhodne, koho lze považovat za uprchlíka, koho je třeba přesídlit a které země by je měly přijmout. Pokud jsou jako jejich destinace určeny Spojené státy, čelí následně dalším prověrkám ze strany FBI a bezpečnostních agentur.

Server uznává, že systém má chyby a informace o Sýrii nejsou dostatečné. Varuje také, že se objevuje falšování pasů a dokumentů. I tak zde ale systém existuje.

Na závěr podotýká: „Je třeba podotknout, že uprchlíci jsou podrobování nejdůkladnějším bezpečnostním kontrolám ze všech lidí, kteří do Spojených států cestují. Takže, jak nám sdělila Anne Speckhardová, expertka na boj proti terorismu z Georgetownské univerzity, pro Islámská stát nemá ‚žádný akceschopný smysl', aby využíval právě uprchlický program."

Témata:  Donald Trump USA uprchlíci Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy