Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympiáda v Riu v ohrožení? Na plážích řádí nebezpečná superbakterie. Umírá až polovina nakažených

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro – Velmi znepokojivou zprávu přinesla s odkazem na nepublikované studie agentura Reuters. Podle ní byla na plážích v brazilském Rio de Janeiru objevena nebezpečná a odolná „superbakterie“. Místo se přitom již v srpnu má stát dějištěm letních olympijských her.

Reuters uvádí, že „superbakterie" byla objevena třeba v laguně, kde se mají uskutečnit závody veslařů a kánoí. Naznačují to výsledky dvou dosud nezveřejněných věděckých zpráv, ve kterých se uvádí, že voda je infikována bakteriemi, které se normálně vyskytují jen v nemocnicích. Navíc může podle vědců být nakažena i vodní kanalizace.

Přítomnost bakterií prokázala už studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) z roku 2014. Tehdy se vyskytovala v oblasti Guanabara Bay, kde budou o medaile soutěžit sportovci na plachetnicích a windsurfisté. Tehdy centrum označilo nález za ohrožení veřejného zdraví.

Jedna z nových studií prokázala, že se bakterie rozšířila na dalších pět pláží. Kromě známé Copacabany, kde se odehraje plavecká část triatlonu, jde o oblasti Ipanema, Leblon, Botafogo a Flamengo.

Superbakterie je velmi odolná vůči běžné léčbě. Může způsobit vážné záněty močových cest, poruchy trávení, plicní infekce nebo meningitidu. Podle CDC kvůli bakterii umírá až polovina nakažených.

Druhá studie brazilské Nadace Oswalda Cruze, která bude zveřejněna příští měsíc, uvádí, že geny superbakterií byly objeveny i v laguně Rodrigo de Freitas v srdci Rio de Janeira a v řece, která se vlévá do zálivu Guanabara.

Reuters podotýká, že se bakterie do vody dostala zřejmě z nemocnic, protože odtoky zdravotnických zařízení, statisíců domácností i odtoky dešťové vody se vlévají do společné kanalizace a odtud do řek a potoků protékajících městem a ústících do moře.

Profesorka Federální univerzity a vedoucí výzkumnice jedné ze studií, Renata Picaová, uvedla, že jde o důsledek nedostatečného zajištění základních hygienických podmínek v dvanáctimilionové metropoli.

Právě vyčištění městské vody bylo jednou z podmínek, ke které se země zavázala, když bojovala o pořádání olympijských her. Místo toho se však situace podle Picaové stále zhoršuje.

Podle interních odběrů z roku 2013 a 2014 z oblasti Botafogo, byl infikován každý druhý vzorek, teď už to byl úplně každý. Bakterie se také vyskytují v 90 procentech vzorků z pláže Flamengo, kde se bude soutěžit, a 10 procent vzorků z pláže Copacabana.

Témata:  Rio de Janeiro viry a bakterie Olympijské hry 2016

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy