reklama

Hrát do karet teroristům

Obama začal vyjmenováním způsobů, jakými se jeho administrativa snaží tlumit teroristickou hrozbu doma i ve světě, přičemž zmínil nasazení amerických a spojeneckých sil proti IS, v důsledku čehož organizace ztrácí území v Sýrii, Iráku a Libyi, připomíná NY Times.  

Vlivný deník dodává, že současný prezident se musel vypořádat i s obviněním, ze kterého republikáni učinili svůj fetiš a po útoku v Orlandu ho zopakoval i Trump, tedy že se poddává nepříteli, když se vyhýbá pojmu radikální islám.

"Myšlenka, že opakování těchto slov by kouzelně pomohlo porazit teroristy je přinejmenším absurdní, deklaruje úvodník. Naopak se domnívá, že by hrála do karet skupinám, jako jsou IS a Al-Káida, které, jak Obama podotýká, usilují o rozpoutání války mezi islámem a Amerikou či mezi islámem a Západem, přičemž se chtějí pasovat do role skutečných vůdců více než miliardy muslimů po celém světě, kteří odmítají jejich bláznivé představy.   

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

"To je způsob, jakým verbují," cituje komentář slova, kterými Obama odmítl náznaky, že uvedené teroristické skupiny mluví za islám a dodal, že podobná obvinění pouze napomáhají džihádistické propagandě. NY Times také objasňuje stanovisko šéfa Bílého domu, že pokud USA padnou do pasti, začnou všechny muslimy "házet do stejného pytle" a naznačovat, že Amerika je ve válce s celým náboženstvím, usnadní teroristům jejich práci.

Obama odsoudil Trumpa, stejně jako jeho obhájce a stoupence za rétoriku, která vykořeňuje přistěhovalce a naznačuje, že celé muslimské komunity přispívají k násilí, vysvětluje americký server. Doplňuje, že prezident varoval před opuštěním pluralismu a otevřenosti, vlády práva či občanských svobod, tedy věcí, které činí Ameriku velkou. "Právě tyto věci nás činí výjimečnými," odkazuje NY Times na Obamova slova.         

Úvodník rovněž poukazuje, že Obama položil otázku, kam až Trumpem navrhovaný přístup může zajít. Šéf Bílého domu podotkl, že vrazi z Orlanda, San Bernardina i Fort Hood byli všichni americkými občany, tudíž se nabízí myšlenka, zda Spojené státy začnou ke všem islám vyznávajícím Američanům přistupovat odlišně, pokračuje vlivný deník. "Podrobíme je zvláštnímu sledování? Začneme je diskriminovat kvůli jejich víře?" cituje komentář prezidenta.

Ostuda americké historie

Nejmocnější muž světa přitom zdůraznil, že takové myšlenky jsou v popředí a středu Trumpovy kampaně a s ohledem na stále častější mlčení republikánského establishmentu položil otázku, zda představitelé republikánské strany s miliardářovy stanovisky skutečně souhlasí, uvádí NY Times.        

Vlivný deník konstatuje, že Trump v pondělí využil horor v Orlandu, aby šířil mezi Američany paniku, zopakoval svůj apel k uzavření hranic pro muslimy a uprchlíky, požadoval rozšíření sledovacích programů a bezpečnostního aparátu či obhajoval zachování snadného přístupu ke zbraním a zacházejí se všemi muslimy jako s teroristy, potenciálními teroristy nebo komplici umožňujícími terorismus.

Naopak úterní reakce Obamy byla pak dle úvodníku hlasem, kterému Američané dobré vůle budou naslouchat. "V našich dějinách jsme si prošli momenty, kdy jsme jednali ve strachu a pak jsme toho litovali. Zažili jsme dobu, kdy se naše vláda nechovala k našim spoluobčanům správně a šlo o ostudnou část naší historie," cituje NY Times prezidentovo poselství.       

Obama  zítra plánuje cestu do Orlanda, aby poskytl útěchu truchlícím rodinám a zasaženému městu, připomíná americký server. Deklaruje přitom, že je sotva možné představit si současného republikánského prezidentského uchazeče v takto vůdčí pozici či magnátovu případnou schopnost sjednotit národ po tragédii. To je dle NY Times pouze ukázkou toho, jak hluboce republikánská strana klesla, když stojí za praporem Donalda Trumpa.