reklama

Novinářka pracující pro finskou veřejnoprávní rozhlasovou a televizní společnost Yle Kioski popsala činnost trollí farmy v Petrohradě na ulici Savushkina 55. Okamžitě se stala terčem velmi drsné propagandistické kampaně.

"Moji přátelé se měnili v nepřátele, posílali mi výhrůžky smrtí. Musela jsem třeba policii nahlásit svého kamaráda z mládí. Vážně. Místo článků jsem musela psát trestní oznámení na lidi, kteří mně a mé rodině vyhrožovali smrtí. Tohle je moje peklo," naznačila novinářka, s čím se setkává.

Útoky na ni jsou velmi agresivní a jejím cílem je vytvořit z novinářky nevěrohodnou osobu. "Psali o mně, že jsem placena Spojenými státy, NATO, že jsem podezřelá z trestné činnosti, drogově závislá a psychicky nemocná. Tohle pořád opakovali, a protože propaganda funguje, část lidí tomu uvěřila. Dokonce kontaktovali mé nadřízené a ptali se, jak mohou zaměstnávat feťačku a proč mě nevyhodí," popsala s jakými každodenními pokusy o její diskreditaci se setkává novinářka.

Její nadřízení se však propagandistických pokusů nelekli a za novinářku se postavili. Stejně tak řada kolegů Jessikky Aro z novinářské branže, kteří sepsali petici v níž upozornili na tento případ šikany a požadovali změnu legislativy.

V případě lidí, které novinářka osobně znala, se jim situaci pokoušela vysvětlit, nicméně poměrně bezvýsledně. "Jiný známý mě veřejně nazval „starou feťáckou děvkou“ a „policejní krysou“. S ním jsem se to také snažila řešit, ale bez odezvy. Všechny tyto případy jsem ohlásila policii."

Celá záležitost se dostala k soudu. Vyšetřovatelé odhalily řadu velmi problematických skutečnosti.

"Například to, že články předkládané Finům jako finské ve skutečnosti pod dozorem agentů ruských bezpečnostních služeb vytvářel muž napojený na Putinovu administrativu. Kremlu naopak poskytoval informace. Policejní vyšetřování tak odkrylo napojení finské fake news scény na Rusko. Policisté taky odkryli autory dezinformačních článků, jak mezi sebou trollové komunikují a domlouvají se třeba pomocí aplikace WhatsApp, odkryli toky desítek tisíc euro podporujících šíření fake news," okomentovala práci vyšetřovatelů na jejím případě Aro.

Soud probíhal za velmi obtížných okolností, kdy se dezinformátoř snažili ovlivnit veřejné mínění. "Opět se objevily výhrůžky smrtí, dokonce se objevil plán, jak mě přímo v soudní síni zabít. Do budovy soudu jsem pak musela přijít bočním vchodem v doprovodu policejní eskorty, protože policie měla informaci, že mi hrozí napadení. V jedné polovině soudní síně pak seděli běžní novináři, ve druhé části šiřitelé propagandy, kteří můj případ popisovali jako divadlo zinscenované NATO, které má ve Finsku zničit svobodu projevu," popsala průběh soudu v němž byli odsouzeni tři organizátoři útoků na novinářku.

Novinářka přiznala, že řada lidí nevěří, že by Rusové usilovali o vedení tzv. informační války, i když této zatvrzelosti nerozumí. "Nechápu, jak si něco takového mohou myslet. Internet je plný informací o možnostech studia týkajícího se informační války na ruských univerzitách, Rusové sami ten pojem využívají, sama šéfredaktorka Russia Today veřejně prohlásila, že tato televize je mezinárodním nástrojem v informační válce. Jaké další důkazy jsou, proboha, třeba? Vždyť to přiznávají sami! Vladimir Putin vymyl mozky Rusům díky tomu, že ovládá média."

Zájemcům o problematiku doporučila zprávu z vyšetřování v USA. "Každému, kdo stále pochybuje, doporučuji přečíst zkrácenou verzi Muellerovy zprávy. Jsou v ní vynikající zjištění a tvrdé důkazy, které Muellerův tým získal. Jsou tam jména Rusů podílejících se na projektu trollí farmy, jak ji řídili, jaké operace tajně dělali v USA, aby se poté vrátili zpět do Petrohradu, odkud řídili velmi sofistikované operace namířené na určitý typ obyvatelstva, aby ho přesvědčili k volbě Donalda Trumpa. Pro novináře je velmi těžké něco takového zjistit, bezpečnostní složky to ale umí," uvedla na závěr novinářka.