Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové nebezpečí? Severní Korea odpálila dvě rakety krátkého doletu,

KLDR
KLDR
Foto: www.boston.com

Severní Korea dnes pravděpodobně odpálila dvě rakety krátkého doletu. Jedna ze střel urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů. Informovala o tom jihokorejská armáda. Jedná se o druhý obdobný zbrojní test KLDR za necelý týden, připomněly tiskové agentury.

Jihokorejský sbor náčelníků štábů původně oznámil, že KLDR dnes kolem 16:30 místního času (9:30 SELČ) odpálila blíže neidentifikovanou střelu ze základny Sinori v provincii Pchjongan pukto na západě KLDR směrem na východ.

Později stejný zdroj upřesnil, že se s největší pravděpodobností jednalo o dvě rakety krátkého doletu. Jihokorejské a americké úřady se snaží získat o střelách další podrobnosti, napsala agentura AP

Minulý týden v sobotu provedla Severní Korea zbrojní zkoušku, při níž testovala několik střel, včetně jedné balistické rakety krátkého doletu. Střely vyslané z přístavního města Wonsan na východním pobřeží země dopadly do oceánu.

Analytici varují, že pokud se KLDR vrátí také ke zkouškám raket delšího doletu, které testovala v průběhu roku 2017, mohlo by to znamenat odklon severokorejského režimu od diplomacie.

Summit severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem skončil v únoru ve Vietnamu předčasně a bez dohody. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné.

Témata:  Severní Korea Kim Čong-un

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy