Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár Notre-Dame má další následky. V okolí katedrály je spousta olova

Požár katedrály Notre-Dame
Požár katedrály Notre-Dame
Foto: Twitter

Po požáru pařížské katedrály Notre-Dame z poloviny dubna zůstalo v bezprostředním okolí chrámu velké množství olova. Z těžkého kovu byly vyrobeny části krovu a špičaté věže nad chrámovou lodí, které oheň zcela zničil. Na kvalitě ovzduší v okolí památky se podle pařížské prefektury ale olověný prach neprojevil, informovala dnes agentura AFP.

"Analýza vzorků provedená po požáru ukazuje, že neexistuje riziko vstřebání olova dýcháním vzduchu vně katedrály, potvrzuje ale přítomnost olověného prachu v jejím bezprostředním okolí," uvedly pařížská prefektura a regionální zdravotnický úřad.

Koncentrace olova ve vzduchu na ostrově Île de la Cité, na kterém katedrála Notre-Dame stojí, je podle úřadů nižší, než povolují francouzské normy. Naopak vzorky půdy z okolí chrámu obsahují deset až dvacet gramů olova na kilogram, tedy 32krát až 65krát více, než kolik povoluje norma doporučená francouzskými zdravotnickými úřady.

Bezprostřední okolí katedrály včetně náměstí před ní a některých přilehlých ulic je od požáru pro veřejnost uzavřené. Olověný prach se podle úřadů dostal na budovy v okolí památky, v nichž jsou převážně kanceláře.

Majitelům těchto budov úřady už dříve doporučily důkladný úklid všech povrchů. Přednost by přitom podle nich měli dát mokrému hadru před vysavačem, aby se prach nevířil. Úřady lidem pobývajícím v okolí katedrály kvůli olověnému prachu rovněž doporučili, aby si udržovali krátké nehty a nekousali si je. Těhotné ženy a děti by si měly pravidelně mít ruce. Právě tyto dvě skupiny jsou totiž na otravu olovem nejvíce náchylné, uvedla AFP.

Ekologické organizace upozorňují, že se v rámci oprav památky poškozené požárem z 15. na 16. dubna bude muset právě kvůli olovu dekontaminovat celý vnitřek budovy.

Témata:  Paříž Francie EuroZprávy.cz katedrála Notre-Dame požár katedrály Notre-Dame

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.