reklama

"Pakliže chce Írán bojovat, bude to oficiální konec Íránu. Už nikdy nehrozte Spojeným státům," vzkázal Teheránu ve svém tweetu šéf Bílého domu.

Trump minulý týdden uvalil na Írán nové ekonomické sankce a jeho vláda oznámila zvýšení vojenské přítomnosti USA v oblasti Perského zálivu. Washington obvinil Írán z ohrožování amerických vojáků a zájmů Spojených států. Teherán na druhé straně označil kroky USA za "psychologickou válku" a "politické hry".

Spojené státy v závěru tohoto týdne uspořádaly v Arabském moři vojenské cvičení, do kterého byla zapojena úderná skupina s letadlovou lodí, kterou USA vyslaly do Perského zálivu jako varování Íránu. S odvoláním na dnešní sdělení amerického námořnictva o tom informovala agentura AP.

Cvičení se uskutečnilo v pátek a sobotu a jeho cílem bylo podle námořnictva podtrhnout schopnost USA reagovat na hrozbu. Zároveň mělo sloužit jako odstrašující prostředek.

V uplynulých týdnech se napětí mezi Íránem a Spojenými státy vyostřilo. Loni USA odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a zavedly proti Teheránu sankce, které se mimo jiné týkají energetického sektoru. EU se naopak snaží mezinárodní dohodu s Teheránem zachovat. Začátkem měsíce Spojené státy kvůli neupřesněné íránské hrozbě poslaly jako varování do oblasti Blízkého východu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodnými plavidly a také bombardéry B-52.

Teherán pak 8. května, přesně rok po kroku Spojených států, oznámil, že hodlá přestat plnit část závazků, jež dohoda obsahuje. Podle zástupce íránské agentury pro atomovou energii tyto závazky, týkající se produkce těžké vody a nízko obohaceného uranu, Írán přestal plnit minulou středu.

V pátek vysoce postavený představitel íránských revolučních gard Mohammad Sálih Džokar prohlásil, íránské rakety mohou snadno zasáhnout bitevní lodě v Perském zálivu. Zatímco americký prezident Donald Trump podle agentury AP na otázku, zda jsou Spojené cesty na cestě k válce s Íránem, odpověděl, že doufá, že nikoli. Možnost válečného konfliktu v sobotu vyloučil i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Saúdskoarabský státní ministr pro zahraniční záležitosti Ádil Džubajr mezitím dnes podle agentury AP prohlásil, že Rijád nechce válku s Íránem, ale hodlá se bránit. Stalo se tak týden po útocích na čtyři ropné tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů a několik dnů poté, co se s Íránem spříznění jemenští šíitští povstalci přihlásili k útokům s drony na saúdskoarabský ropovod. Rijád z útoku viní Írán, zatímco úřady případ kolem tankerů vyšetřují. "Chceme v našem regionu mír a stabilitu, nebudeme ale stát se svázanýma rukama," řekl Džubajr. V úterý se má v Saúdské Arábii uskutečnit podle AP summit ministrů z ropných velmocí.