Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí v Německu stoupá: V nelibosti už nejsou jenom migranti

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Lipsko - Nový průzkum lipské univerzity ukazuje, že v Německu sílí nálady proti muslimům, přistěhovalcům, ale i homosexuálům. K azylantům by se dle výsledků studie stát neměl chovat velkoryse.

Čtyřicet procent dotázaných uvedlo, že považují za odporné, když se dva lidé stejného pohlaví líbají na veřejnosti. Proti roku 2014 se počet lidí zastávajících tento postoj zdvojnásobil. Čtvrtina Němců nyní považuje homosexualitu za nemorální, před dvěma lety to bylo 11,6 procenta.

Polovina Němců se podle průzkumu kvůli muslimům někdy cítí jako cizinci ve vlastní zemi. Při předchozí analýze německé společnosti před dvěma lety mělo takový pocit 43 procent lidí, v roce 2011 to bylo 30 procent lidí. Roste také počet těch, kteří by muslimům zakázali přistěhovat se do Německa. Aktuálně by takový krok podpořilo 41,4 procenta Němců, zatímco v roce 2011 to bylo 22,6 procenta.

Němci se ale staví kritičtěji k přistěhovalcům obecně, nejen k těm z muslimských zemí. Tři z pěti Němců jsou přesvědčeni, že žadatelé o azyl ve skutečnosti nejsou ve své vlasti pronásledováni.

Skepticismus ohledně důvodů, které nutí migranty k opuštění vlasti, se promítá i do požadavků na přísnost státu při posuzování žádostí o azyl. Čtyři z pěti Němců žádají, aby se stát při přijímání migrantů nechoval velkoryse.

Témata:  Německo uprchlíci homosexuálové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy