Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamistický odstřelovač zabil u Mosulu iráckého velitele

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Bagdád - Islamistický odstřelovač zabil velitele jedné z brigád irácké armády Ahmada Badra Luhajbího. Zahynul během operace, jejímž cílem bylo dobytí vesnice jižně od Mosulu.

Irácké ministerstvo obrany velitele označilo za "rytíře" a uvedlo, že jeho smrt "zvýší odhodlání vyčistit" od radikálů celou provincii Ninive, ve které Mosul leží.

Mosul je druhým největším městem Iráku a v červnu 2014 ho bez boje obsadil Islámský stát, jehož bojovníci pak začali postupovat dále na jih země a obsadili rovněž třetinu sousední Sýrie. Mosul ležící 360 kilometrů severozápadně od Bagdádu se pak stal vůbec největším městem v chalífátu.

Irácká armáda se nyní snaží dobýt jižněji položenou Fallúdžu, v plánu má ale získat zpět kontrolu právě i nad Mosulem. UNHCR upozornila, že z oblasti od března kvůli bojům uprchlo přes 14.000 Iráčanů. Asi 8000 z nich opustilo vesnice východně od řeky Tigris, což znamená další tlak na již existující tábory pro uprchlíky.

Témata:  Islámský stát Irák

Související

Aktuálně se děje

20. září 2024 15:11

Hvězdný týden: Ryan Reynolds září v New Yorku, Heidi Klum a Vergara na červeném koberci a mnoho dalších

Usměvavý Ryan Reynolds okouzlil New York, zatímco Heidi Klum zazářila na červeném koberci! Celebrity mají za sebou další pracovní povinnosti. 

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy