Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbídačené Rusko: Lidé nemají na zboží dlouhodobější spotřeby

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Skoro polovině ruských rodin stačí výdělek pouze na jídlo a ošacení, zboží dlouhodobější spotřeby si dopřát nemohou. Koupit vše, co považují za potřebné, si může dovolit jen 3,2 procenta lidí. Uvedl to dnes podnikatelský list RBK s odvoláním na údaje ruského statistického úřadu Rosstat, pořízené ze 48.000 domácností.

Z výzkumu rovněž vyplynulo, že zboží dlouhodobé spotřeby si nemůže dopřát šest z deseti dotázaných mladých rodin. Stejný problém má i téměř stejné množství penzistů, kteří si nepřivydělávají.

Kromě toho 15 procent rodin uvedlo, že jim peníze stačí jenom na jídlo. Pořízení oblečení a zaplacení nákladů na bydlení už představují problém. Nejvíce takových rodin - plných 100 procent - je v Jamaloněneckém autonomním okruhu, v Novosibirské oblasti (41,3 procenta) a v Orlovské oblasti (39 procent).

Necelé jedno procento rodin (0,7 procenta) pak tvrdilo, že nemá dost peněz ani na jídlo. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že si ruské rodiny čím dál častěji půjčují.

RBK připomněl, že Rusové si ke konci loňského roku uložili nejmenší díl příjmů na úspory za posledních 20 let, jen 3,7 procenta příjmů. "Šetříme jako v 90. letech," poznamenal deník. "Horší byl tento ukazatel jen v roce 1998, kdy na úspory připadalo 2,5 procenta příjmů," dodal.

V dubnovém průzkumu sociologického střediska Levada dvě třetiny domácností tvrdily, že žádné úspory nemají.

Dluhy vůči bankám loni vzrostly o více než 22 procent na 14,9 bilionu rublů (5,3 bilionu Kč), což je největší růst od roku 2013.

Podíl Rusů, kteří šetří na jídle, se během posledního roku zvýšil na 24 procent, podotkl deník Kommersant s odvoláním na dnes zveřejněné poznatky sociologů ze střediska Romir. Připomněl dubnovou zpráva Rosstatu z 60.000 domácností, podle které si 35 procent ruských rodin nemůže dopřát dva páry sezonní obuvi pro každého člena a čtvrtina si nemůže dovolit zvát k sobě hosty na rodinné oslavy. Tyto údaje tehdy šokovaly mluvčího Kremlu.

Témata:  Rusko chudoba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy